среда, 1 января 2020 г.





ГУРТКІВЦІ «ТОЧКИ ЗОРУ»
ПРЕДСТАВЛЕНІ
В «ЛЕВАДІ»

Протягом 2019-го ми докладно розповідали про цікавий літературний і культурно-мистецький проект: фестивалі та семінари «Молода Слобожанщина», які відбувалися у приміщенні Харківської обласної організації Національної спілки письменників України. І довгоочікуваним фіналом року стала презентація 15-го молодіжного літературно-художнього альманаху «Левада» у Центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр».
Розпочати естафету відкриттів випала честь нашому учаснику гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Ростиславу Туркову із власним гумористично-філософським віршем «Если б космос говорил…» А згодом виступила інша наша авторка гуртка Дар’я Бацько із яскравими публіцистичними роздумами про сучасну професію журналіста. Обидва автори отримали на пам’ять примірники «Левади», де за результатами конкурсного відбору текстів опубліковані їхні твори (номінація для молоді «Зелений пагін»).

Серед запрошених виступила Олександра Ковальова, поет, прозаїк, перекладач.
― Це масштабна і серйозна подія. Надзвичайно приємно бачити таке потужне покоління. Багато авторів вже мають свій доробок. Приємно, що духовний Харків розвивається, стає містом, де завжди знайдеш те, чому здивуєшся. Такі автори є у цій «Леваді», і це вселяє оптимізм, ― ділиться враженнями Олександра Ковальова.
Чимало літераторів представили публіці свої творчі напрацювання і вподобання. Наталія Грайворонська почитала «Виховний момент» та інші твори для дітей. Ольга Широка поділилася із присутніми своїми роздумами про людяність, та своїми мріями, щоби школа діяла на громадській основі.
Серед багатьох різних виступів пролунали слова подяки від Антоніни Тимченко, однієї з організаторів цього масштабного проекту, на адресу Наталії Васильєвої, яка, за словами своєї колеги, ретельно читає (професійно вичитує) усі рукописи молодих авторів, веде їх у цьому мистецькому середовищі як літературний консультант, навіть як літературний агент. А ще пані Наталія верстала альманах, зробила його дизайн та 2 логотипи НСПУ («Молода Слобожанщина»).
Багато слів подяки пролунало від інших запрошених гостей заходу на адресу членів редколегії альманаху, які зробили свій внесок у цю соціально значиму справу, що має високий рівень, порівняно із іншими письменницькими організаціями України.
Багато чого у нашому житті відбувається вперше. Окрім творчого позитиву, певного натхнення і відчуття публічного визнання, коли автор вперше бачить себе у альманасі, під час презентації відчувався свіжий подих модерну. номінації «Зелений пагін» в альманасі «Левада» представлені автори гуртків «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Холодногірського району, «Школи основ журналістики» ЦДЮТ № 1 Шевченківського району м. Харкова та окремі автори.)
Саме приміщення та його дизайн якось незвично сприймалося, порівняно із більш традиційним і класичним Будинком, де розташована Харківська обласна письменницька організація.
Хтось експериментував із мікрофоном, коли треба було відчути акустику. Дехто навпаки, володіючи голосом і диханням (як у музиці) виступав живим звуком без мікрофону. Інші відчували певне хвилювання або навпаки драйв від контакту із публікою? Втім, наші автори-гуртківці трималися на сцені досить вільно і розкуто. Відчувалося творче дихання нової доби. Багато авторів різного віку представили публіці в особистому виконанні й інтерпретації свої твори. Доволі модернового змісту та відповідного настрою. Напевно, у цьому теж був свій креативний задум організаторів? Бо сучасні літератори мають відчувати певну імпровізацію та експеримент. Втім, дивлячись на вирази обличчя виступаючих, можна зрозуміти і відчути, що новий стиль «ЄрміловЦентру» (приміщення неподалік каразинського університету) налаштовує багатьох до творчих пошуків. Напевно, фото на згадку від цієї значної події, теж додадуть гарних спогадів та творчого натхнення.
До слова, про існуючі джерела натхнення. Сучасне мистецтво ХХІ століття не рідко являє собою гармонійне співіснування музики і слова. Отож, для охочих зробити невеличкий творчий експеримент із власними та іншими текстами можу додатково порадити послухати життєдайну і дуже позитивну, класну музику кращих хітів французького композитора Поля Моріа (Paul Mauriat The Best https://www.youtube.com/watch?v=A9oBMyJddkM)
Насамкінець від себе особисто та від наших авторів-гуртківців хочу подякувати Антоніні Тимченко, Наталії Васильєвій, КУ «Харківський обласний центр молоді» та усім залученим до цього проекту за видання альманаху «Левада». (Докладніше читайте: https://kharkiv-nspu.org.ua/archives/6446#more-6446 Презентація альманаху “Левада”)

Леонід Гапєєв,
керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України

















Комментариев нет:

Отправить комментарий