четверг, 9 января 2020 г.




Куди тече ріка
в житті і творах УЛАСА САМЧУКА?


Якщо ви полюбляєте класичну музику і художнє слово, можу порадити знайти кілька хвилин та послухати симфонічну поему «Влтава» чеського композитора Бедржиха Сметани із циклу «Моя батьківщина» у класному професійному виконанні молодих артистів. До речі, в Інтернеті можна подивитися виступ великого симфонічного оркестру одного з навчальних закладів Чехії за наступним посиланням https://www.youtube.com/watch?v=l6kqu2mk-Kw і за ці 14 хвилин подумати про сенс і зміст твору «Куди тече ріка» Уласа Самчука уривку з роману «Волинь»).

Бедржих Сметана є ідейно близьким українському письменнику, публіцисту, журналісту і громадському діячеві Уласу Самчуку. Адже велична ріка Влтава у такому мелодійному звучанні є символом культурного розвитку Чехії, що стала доволі «розкрученою» ідеєю свободи у Європі, сьогодні відкриває нам один із секретів біографії Уласа Олексійовича Самчука, який 12 років життя провів у Празі, там він навчався в Українському Вільному Університеті. (докладніше: УЛАС САМЧУК — МЕЛОДІЙНА «ТЕМА СМЕТАНИ» В УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ ? http://leonidgapeev.blogspot.com/ 04.01.2020)

Своєрідний «годинник життя», де поставлено запитання про зустріч крізь століття двох видатних постатей чеської та української культур, створила у своєму арт-малюнку «Куди тече ріка в житті і творчості Уласа Самчука?» 8-річна авторка Софія Гапєєва.

Здається, на запитання, куди тече ріка Влтава в житті і творчості Уласа Самчука, юна авторка знайшла свою відповідь: в Український Вільний Університет, який на той час знаходився у Празі.

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртків «Точка зору» і «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України

на фото:

арт-малюнок «Куди тече ріка в житті і творчості Уласа Самчука?», авторка 8-річна Софія Гапєєва

Комментариев нет:

Отправить комментарий