среда, 15 января 2020 г.




ГЕРОЇЗМ
ЧИ МАНІПУЛЮВАННЯ ?

Саме таке по-сучасному жорстке і правдиве запитання поставив собі, читачам і глядачам 14-річний РОСТИСЛАВ ТУРКОВ у своєму авторському сюжеті арт-малюнку, що має назву «ГЕРОЇЗМ ЧИ МАНІПУЛЮВАННЯ?» Саме так, в інтерпретації на тему публіцистичного твору «ГЕРОЇЗМ наших днів» УЛАСА САМЧУКА молодий автор інтерпретації налаштований до пошуку критичного мислення.

«Йому не можна вірити!» «Вони нам брешуть!» Це лише початок сучасних, вміло нав’язуваних нам гасел, що мають вплив у політичній, економічній, культурно-мистецькій, інформаційній та інших сферах. Такі технології впливу на масову свідомість нині застосовують не лише за допомогою телеекранів, газет та інших заангажованих засобів масової інформації, виконуючи замовлення своїх власників-олігархів, а ще й у безліч інших способів, на які ми просто перестали звертати увагу. І дуже шкода! Бо слово теж може бути вмілою «інформаційною зброєю».

Отож, 14-річний РОСТИСЛАВ сміливо показує те, що, на превеликий жаль, стало ознакою сьогодення у різних сферах нашого життя досить потужно глобалізованого ХХІ століття. Ось так нинішня харківська молодь за допомогою сучасних засад критичного мислення, креативно популяризує публіцистику Уласа Олексійовича САМЧУКА. Адже саме першоджерело («ГЕРОЇЗМ наших днів») містить актуальну, дуже сміливу й критичну на той час життя України 1941 ― 1943 років, охопленої другою світовою війною та іншими негативними факторами, цитату, яку також продемонстровано в арт-малюнку: «Останні кілька десятків років показали нам, що ми схильні до мавпування!» (Говорячи сьогодні більш сучасною мовою, мається на увазі маніпулювання.)
А далі наш молодий автор наочно показав вивіску, що нагадує рекламу, із назвою «пропаганда». Коли ти зустрічався із власною думкою? Або її теж спалили… Саме такі запитання поставив небайдужим читачам і глядачам 14-річний РОСТИСЛАВ ТУРКОВ, учасник гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5, учень 136-ї школи з м. Харкова, продовжуючи у власній творчій інтерпретації засади відвертості, сміливості та правдивості громадянської журналістики Уласа Олексійовича САМЧУКА, які нам сьогодні вкрай потрібні.

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України, фіналіст онлайн-курсу з громадянської журналістики «СторіМейкер» (2019 р.)

На фото:

арт-малюнок «ГЕРОЇЗМ ЧИ МАНІПУЛЮВАННЯ?», автор 14-річний РОСТИСЛАВ ТУРКОВ, учасник гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5, учень 136-ї школи з м. Харкова

Комментариев нет:

Отправить комментарий