понедельник, 30 декабря 2019 г.




Кімната з книжками
Семена Плужника,
Або життя, наповнене контрастами…


«Кімната з книжками Семена Плужника». Саме таку назву обрала авторка Еліна Дробко для свого сюжету. Подивився цей малюнок, точніше плакат. Він великий, дуже яскравий. Дійсно, приємно вражає своєю емоційністю та креативністю!
Чесно кажучи, мені б теж хотілося мати таку велику й освітлену, сучасну й радісну кімнату (майже музей) для творчості. Мати такі умови для творчої праці, напевно, заповітна мрія для кожного літератора!
Але ж мрії та сучасні реалії не завжди співпадають. Чи не так?
І коли замислюєшся більше, тоді стає зрозумілим, що то є чужа власність. Кімната з книжками Семена Плужника із новели Уласа САМЧУКА «Віднайдений рай».
Отож, ми наблизилися до ідеалу. Бо у плакаті показано баланс думок: оптимістичне зображення зовнішнього інтер’єру та доволі критичні цитати із тексту, що передають настрої і переживання внутрішнього світу як головного героя Семена Плужника, так і самого автора новели «Віднайдений рай». Це і є сучасне життя, що наповнене контрастами. Це і є баланс думок, що є необхідним критерієм для сучасної журналістики. І авторка, 13-річна Еліна Дробко, яка вже за короткий час занять (лише 2 місяці з листопада) спробувала себе в ролі громадського кореспондента, висвітлюючи різні культурно-мистецькі події у Харкові, про це добре знає. Та й не випадково наприкінці 2019-го року отримала свою першу грамоту на міському конкурсі шкільної журналістики, організованому громадським молодіжним телебаченням «Фест-ТV», за кращий мотиваційний лист на тему «Чому я хочу стати громадським журналістом».
Без сумніву, практика створення колажів, плакатів, малюнків є чудовою інновацією у процесі популяризації творчості Уласа Самчука. Бо про це ім’я школярі дізнаються саме під час наших занять позашкільної освіти на Слобожанщині. А ще це є доброю нагодою для розвитку у громадянській журналістиці для Еліни як авторки. Адже цей плакат є класною інтерпретацією на тему «Віднайденого раю». Після побаченого з більшим зацікавленням і навіть азартом хочеться читати прозу і публіцистику Уласа Самчука. А «Віднайдений рай» не випадково став поштовхом для досліджень різних наших авторів-гуртківців. Адже усе це, і популяризація творчості цього автора, і інтерпретації на теми його творів є сучасним проявом національно-патріотичного виховання молоді.

Цитати на плакаті

Думаю, тепер настав момент для швидкого й необхідного «холодного душу» стосовно наших читачів і глядачів? Зверніть увагу на цитати, які обрала авторка Еліна Дробко у своєму плакаті. Подані вони мовою оригіналу, як у літературному творі У.Самчука.
«Розпрощалися. Залишившися на самоті, не хотів я відразу в постіль. Помив я зуби, підійшов до шафи з бібліотечкою…»
«Через шкляні двері дивилися купи неоправлених книг і брошур, а за ними лавами, мов вояки, струнко стояли елєґантні томики в чорних шкіряних оправах. Тиснені золотом імена Ґете, Шекспіра і їм подібних дивилися на мене і спокушали. Взяти в руку, зважитись і прочитати хоч один рядок».
«Проклятий злісний біс, нікчемний і злочинний, підбив мене відхилити дверцята шафи, які, як на то те, не були замкнені…»
«І тоді для мене ясно стало все. Песимізм мого товариша не був безпідставний. Закривши швидко шафу деревляних манекенів, здавалось, що я попав між мертвяків. Миттю зник усей настрій, яскравість… Дихання мертвої доби відчувалося на кожному предметі…»

Ось так ви теж змогли переконатися у тому, що різних питань для дискусії на тему «Віднайденого раю» кожного разу виникає все більше і більше. Це ми відчуваємо на заняттях у різних цільових групах серед молоді, ще й за участі й присутності дорослих читачів. Однозначно й без сумніву можна впевнено сказати одне: «Кімната з книжками Семена Плужника» (не лише на плакаті, а ще й у новелі) ― це цікаве життя, наповнене контрастами…

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртків «Моя майбутня професія», «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України, фіналіст онлайн-курсу з громадянської журналістики «СторіМейкер» (2019 р.)




на фото: 
«Кімната з книжками Семена Плужника». Плакат-інтерпретація на тему новели «Віднайдений рай» Уласа Самчука. Авторка Еліна Дробко, молода 13-річна громадська кореспондентка, яка наприкінці 2019-го року отримала свою першу грамоту на міському конкурсі шкільної журналістики, організованому громадським молодіжним телебаченням «Фест-ТV», за кращий мотиваційний лист на тему «Чому я хочу стати громадським журналістом».

Комментариев нет:

Отправить комментарий