воскресенье, 26 января 2020 г.



Яскраві спогади
про дозвілля
Харківський вертеп ―
цікаве слобожанське ноу-хау

Ось і завершилися зимові канікули, але залишилися яскраві та незабутні спогади про цікаве і пізнавальне культурно насичене дозвілля. Фіналом новорічних і різдвяних світ можна сміливо назвати колядування. Тому зараз хочу поділитися своїми свіжими враженнями на цю тему. Бо особисто брала в цьому участь.
З давніх часів люди колядували, ці традиції в Україні існують вже давно. Всі християни колядували. І ось зараз ця традиція активно відроджуються у східній Україні. Колядники ходять по хатах, супермаркетах, вокзалах і не тільки аж до 19 січня, Водохреща. Також декілька років у Харкові проводиться Вертеп-Фест, де збираються колядники з усієї України. У Харкові вертеп започаткували близько 300 років тому.
Вже кілька років у нашому місті на Слобожанщині існує Спілка Української молоді. Ось вона одного разу вирішила провести вертеп. Я гадаю, що це була класна ідея, а цьогорічний вертеп показав найкращий результат. Ще ми сказали кілька слів на камеру. Я сама теж брала у цьому участь, у групі колядників грала на сопілці. Щоби підвищити кількість уболівальників, навіть привела свою подружку, а в інший час ми також поширювали цей досвід. Значно збільшився рівень відвідувань, до нас потрапляли нові люди. Ми приділяли цьому увагу також. Це потребує чимало часу протягом канікул. Минулого разу ми колядували протягом двох тижнів. І цього разу докладали чимало зусиль на репетиціях.
До речі, вертепові слобожанські ноу-хау схвально оцінив один із львівських гостей у Харкові. Сказав, що це для нього стало цікавим відкриттям, бо там  у західній  на заході України люди більше звикли до традиційного вертепу. Про це можна подивитися у відеосюжеті разом із фотографіями (СУМІВСЬКИЙ ВЕРТЕП У ХАРКОВІ 2020 рік! http://cym.org.ua/2020.01/sumivskyj-vertep-u-harkovi-2020-rik/)
Еліна Дробко,
учасниця вертепу-2020,
член гуртка «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5, м. Харків

Комментариев нет:

Отправить комментарий