суббота, 18 января 2020 г.




Про героїзм та маніпулювання —
погляд молоді

МАНІПУЛЮВАННЯ ШКОДИТЬ
ПРОЯВАМ ГЕРОЇЗМУ

Маніпулювання, керування народом із використанням медіаресурсів — це і є сучасний героїзм? Кожного дня нам намагаються щось закласти у голову: політика, стихійні лиха, реклама, агітація!
А є в цьому щось світле. Мабуть, щось таки є. Наприклад, нагадування про продукти для людини. Кожен з нас думає про своє? Навіть Улас Самчук писав, що ми схильні до маніпулювання. До речі, на моєму арт-малюнку, що має назву «Героїзм чи маніпулювання?», якщо уважно придивитися, то можна побачити багато натяків на керування нашою свідомістю. Знову приховане маніпулювання ?
Виникає питання: де ж заховалася наша власна думка?! Та й коли востаннє ми зустрічалися із нею? Варто вчитися прийомам критичного мислення. Тоді ми зрозуміємо досить важливі речі. Те, що героїзм як повсякденна праця, сумлінне виконання професійних та громадських, суспільних обов’язків кожною дюдиною, допомога іншим, відвертість і правдивість громадянської журналістики, удосконалення життя і прояви людської гідності, та й багато інших чинників, на яких робить акценти Улас Самчук у публіцистичних роздумах «Героїзм наших днів», є тими засадами критичного мислення, які ми сьогодні маємо сприймати більш сучасно. Бо це є дуже цінним інструментом захисту нашої свідомості від сучасних проявів маніпулювання. Тому «Героїзм наших днів» як першоджерело авторства Уласа Самчука дає нам сьогодні багато поштовхів для актуальних роздумів та досліджень, сучасних інтерпретацій та цю актуальну тему. На мою думку, у «Героїзмі наших днів» сам Улас Олексійович дуже сміливо і відверто говорив про серйозні проблеми маніпулювання свідомістю багатьох його співвітчизників, і це могло не подобатися його сучасникам.


Але й сьогодні деякими впливовими людьми, політиками і не тільки застосовуються відносно широкого загалу способи прихованого маніпулювання. Іноді саме приховане маніпулювання подається як складова героїзму. Це дуже небезпечні способи впливу на людину, спроби схилити до якоїсь дії, повірити у те, чого насправді не існує.
Наступного разу, коли знайдете якусь інформацію, поміркуйте: чи не намагаються вплинути на вашу свідомість? Адже маніпулювання (без захисту нашого сприйняття за допомогою критичного мислення, характерного для повоєнної публіцистики У. Самчука 1941 ― 1943 років) може зашкодити проявам героїзму.

РОСТИСЛАВ ТУРКОВ,
14 років,
учасник гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5, учень 136-ї школи м. Харкова,
дипломант обласного літературного фестивалю «Молода Слобожанщина» Харківської обласної організації Національної спілки письменників України

Комментариев нет:

Отправить комментарий