понедельник, 6 апреля 2020 г.




Читайте нову рубрику
«Людина в карантині»

КОРОНАВІРУС ОЧИМА ШКОЛЯРА,
Або про карантин без емоцій…

Ми започатковуємо нову рубрику «Людина в карантині». Її мета дуже проста: подивитися на себе та ситуацію із тимчасовими обмеженнями більш критично, творчо, вдумливо. Замість «самоізоляції» від здорового глузду спробуємо самоаналіз. Згодні? Тоді почнемо.
Сьогодні інтернет сповнений різними фейками та різним інформаційним «сміттям», яке не дає ніякої користі користувачам таких медіаповідомлень. Хочемо того чи ні, але мовою сучасної медіаосвіти формально подібні речі теж відносимо до медіаповідомлень. І саме під час споживання такого шкідливого для психологічної рівноваги «контенту» (тобто інформації низькоякісного змісту) розповсюджується паніка, стреси через невідомість. Отож, варто поговорити про карантинні особливості без зайвих емоцій, спираючись на достовірну інформацію.
Для початку пропоную звернутися до офіційних джерел. Чесно кажучи, не буду схвально писати про останні жорсткі й радикальні урядові нововведення, запроваджені з 6 квітня цього року. Нещодавно навіть з’явилася петиція ― «Скасувати заборону відвідування парків та лісопаркових зон» (https://petition.kmu.gov.ua/kmu/Petition/View/3426?fbclid=IwAR2s-XcMdFRvCNdWk7hQU6oY8_rnbI0nWBoTGS1btcvux6b9agnJZTdtK30)
Власне кажучи, так і має бути: гласність, демократія, свобода слова і вільне вираження своїх поглядів. Є відповідні статті Основного Закону ― Конституції України з цього приводу. Втім, замість похвали чи критики на адресу діючого Уряду, скажу пару слів про інше. Про вчасно зроблену оперативну роботу команди. Департаментом комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України опубліковано 04 квітня 2020 року «Роз’яснення щодо нових обмежувальних заходів на період карантину» (https://www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-novih-obmezhuvalnih-zahodiv-na-period-karantinu)
Отож, не варто боятися! Візьміть із собою книгу Конституції України, закачайте у свої мобільні телефони ці Роз’яснення та носіть із собою. Можете пройтися пішки навколо вашого будинку, бо це є цілком дозволено. Можете спостерігати за тим, як ваші діти проїдуть цією територією на велосипеді чи самокаті. У всесвітній мережі вже з’явилися занадто критичні зауваження, мовляв, собак вигулювати дозволено (у парках), а з дітьми дихати свіжим повітрям ― категорично ні. Чи насправді це так? У парках, на превеликий жаль, гуляти з дітьми зараз заборонено. Оскільки завжди ціную достовірну інформацію з першоджерела, то процитую Роз’яснення Кабміну, доступно подані у форматі запитання-відповідь.
Чи можна буде гуляти навколо будинку?
Це не заборонено, але діють інші обмеження: не можна пересуватися групами більше двох осіб та ходити в парки/сквери, зони відпочинку тощо.
·         Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми? Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?
Дітям до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів. В постанові № 211 вказано, що дітям не дозволено перебувати без супроводу тільки в громадських місцях. Але! Як сказано вище, навіть під’їзд та територія навколо вашого будинку можуть підпадати під визначення громадського місця. Тому рекомендуємо дітям не покидати домівку без супроводу дорослих.
·         Чи можна ходити по вулиці втрьох?
Вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток супроводження дітей незалежно від їх кількості. (Кінець цитати. Докладніше можете самі почитати за наведеним вище посиланням.)
Така інформація з першоджерела актуальна і корисна тим, що стосується кожного. А короткі невигадані життєві історії, які розповідають наші гуртківці, нехай спонукатимуть вас до позитивних думок і достойних вчинків. Бо варто навчитися бути законослухняними, навіть тоді, коли піти до парку поки що не варто. Американці говорять «мій будинок — моя фортеця». І в тому є своя правда. І в кожного з нас така правда є особиста.
РОСТИСЛАВ ТУРКОВ розповідає про своє бачення ситуації стосовно карантину. З точки зору дорослої людини, особисто мені імпонує його критичний погляд, почуття здорового глузду. А яка ваша думка?
(Докладніше читайте: ПРАВО ЗНАТИ — ЧАС ДІЯТИ ! блог Леоніда ГАПЄЄВА 06.04.2020 http://leonidgapeev.blogspot.com Вирус глазами школьника)

Леонід ГАПЄЄВ, керівник гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5

Фото столиці України під час карантину-2020: https://www.rbc.ua/rus/styler/karantin-kieve-poyavilis-foto-vymershey-stolitsy-1585558601.html






Комментариев нет:

Отправить комментарий