понедельник, 13 апреля 2020 г.




Людина в карантині
(актуальний репортаж)

ВОНА про нас ПОДБАЄ?

Вона… Це хто? Пандемія чи паніка навколо проблеми? Всесвітня лихоманка і нагнітання страху? Ми поспілкувалися телефоном з авторкою арт-малюнку Мариною Харченко, яка до кінця не захотіла розкрити інтригу свого твору. Я її чудово розумію, законне право кожного автора. Про цю тему пандемії зараз говорять дуже багато, про це нещодавно відверто й емоційно говорив в одній з телепрограм на білоруському телебаченні їхній президент О. Лукашенко. Втім, цитувати чи переказувати різних закордонних президентів ми не будемо. Не варто. Краще самим подумати про себе.
Вона про нас подбає? Цікаве запитання, висловлене не без гумору чи іронії. Без сумніву, тут яскраво виражене критичне мислення в авторській інтерпретації актуальної теми. Чесно кажучи, саме такий гумор, поєднаний із нормальним здоровим глуздом, лікує нас психологічно від паніки навколо світової проблеми. Отож, спасибі авторці. За сміливість і креатив, за неординарну філософію. На цьому крапка? Не буду заважати вашим роздумам?
Цікаво, чи не придумали ще на загальноукраїнському чи місцевому рівні премії та заохочення за сміливість і креатив для школярів за подібні оригінальні твори? В кожному жарті є не лише гумор, але й доля істини. Навіть серед доволі законослухняних німців, які одразу виконали вказівки свого уряду на чолі з федеральною канцлеркою А. Меркель, яка вчасно пробула на самоізоляції, нещодавно показали приголомшливий телесюжет новин. Уявіть собі, у самісінькій столиці ФРН місті Берліні група не згодних із карантинними обмеженнями німців вийшли на масовий протест. Згрупувалися на соціально безпечній відстані одне від одного. Втім, законослухняна німецька поліція цього не зрозуміла. Спочатку провела із протестувальниками «мирні перемовини», а потім коли це людей не переконало, то поліція про них «подбала»: силоміць вхопила, руки заламала та мерщій у машини й до відділку… Ось так влада по-європейськи розвиненої держави «подбала» про них?
Втім, тема ця доволі неоднозначна. Вже відчуваю, як ви, шановні читачі, сповнені емоціями та запитаннями. Тому одразу вас маю заспокоїти. Наші діти-автори цілком законослухняні, наших українських законів та не менш суперечливого підзаконня (діючих урядових карантинних нововведень, тобто підзаконних нормативних актів) не порушують, без потреби на вулицю зайвий раз не виходять. Втім, роблять свою благородну і соціально важливу справу — цікаві й доволі не сподівані для нас, дорослих, творчі інтерпретації на актуальні теми.
Отож, до вашої уваги сучасний арт- малюнок учасниці гуртка «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 з Харкова, 10-класниці 126-ї школи МАРИНИ ХАРЧЕНКО, що має назву «Вона про нас подбає?»

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртка «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 з Харкова,
член Національної спілки журналістів України

на фото:

арт- малюнок «Вона про нас подбає?», авторка МАРИНА ХАРЧЕНКО





Комментариев нет:

Отправить комментарий