пятница, 3 апреля 2020 г.




Віднайдений рай
для кого?

Система цінностей людини є «фундаментом», її ставленням до світу. А чи багато ви знаєте літераторів, які розкривають тему людських цінностей у своїх творах? І що ж таке взагалі цінності?
Цінності ― це відносно стійке соціально зумовлене вибіркове ставлення людини до сукупності матеріальних та духовних суспільних благ. Так що ж цінується у наш час? На думку соціологів, які проводили опитування серед людей від 18 до 30 років, найбільш поширеною цінністю, котра вийшла на перше місце виявилося взаєморозуміння та гарні стосунки в родині. На другому місці ― комфорт та матеріальне благополуччя. Ну, а трійку лідерів завершило самопочуття та хороша фізична форма.
Насправді, це приємно дивує, що навіть у сучасному світі молоді люди на перше місце ставлять не матеріальні цінності, а сім’ю. А давайте ж розглянемо, які цінності тогочасної людини є у тексті новели «Віднайдений рай» Уласа Самчука? «Віднайдений рай» ― це сюжет саме про цінності життя. Чому? Тому, що в оповіданні чудово розкриваються цінності сучасного світу. Навіть сама назва «говорить» сама за себе. «Віднайдений рай»: у чому він виражений і для кого? Для автора або ж для Семена Плужника?
Адвокат, який вже тривалий час живе у Канаді, як може здатися на перший погляд, й справді щаслива людина, яка ні в чому собі не відмовляє і взагалі живе в достатку. Але все ж у будь-якій історії є дві грані. З одного боку, Семен і справді цілком щаслива людина, у якої є все, про що багато хто може тільки мріяти: гарна робота, гроші, дружина, машина, будинок та інші атрибути сучасного світу. Та, можливо, це і було метою його життя, яка здійснилася. Але інша грань все ж таки є. Можливо, він аби досягти своєї мети, покинув рідну країну, напевно йому було важко це зробити, але цей його серйозний вибір мало хто розуміє.
Також у тексті у наших героїв відбулася дуже відверта розмова:
«– Але ж ти всім задоволений?… – сказав я, дивлячись у його налите обличчя.
– Безперечно. Одначе…
– Одначе бракує тобі знаєш чого?…
– Ну?
– Спадкоємців…
Усмішка його не казала нічого доброго. Заявив, що при сучасній «кон’юнктурі» це великий люксус, на який рідко хто собі дозволить…
– Як то? Ти ж, здається…
– Так. Здається… Це все лише здається. Але все те непостійне… Все те на піску. Маленька зміна повітря, і все к чорту…»
Тобто адвокат розуміє, що так в нього все є. Але сьогодні є, а завтра немає. В нього немає простого людського щастя ― дітей. Але, можливо, вони просто йому не потрібні. Невже в Канаді усі так жили? Просто заради себе. Також на початку тексту зазначено про те, що друзі не бачилися 16 років. Це багато, та й за цей час людина може змінитися. Напевно, друг занадто багато очікував від Семена. Адже у кожного надто різне сприйняття світу. Для одних щастя в грошах, а для інших ― у сім’ї.

Цінності людей: вчора та сьогодні
Якщо ж ми порівняємо цінності людей XXI століття й XX-го, чи знайдемо ми різницю? Так, звісно знайдемо, але невелику. Для людей у 20-му столітті, також як і сьогодні важливі гроші, статус та хороша робота. Нині актуально гарно виглядати та подорожувати. Їм не цікаві книжки, які пиляться на полицях, якщо вони взагалі є. Це все дрібниці.
Так було і у головного героя новели «Віднайдений рай». Головне ― наявність грошей та престиж. А якби друг залишився та поспілкувався з Семеном? Можливо, він би зрозумів адвоката, та все би було по-іншому?
Так для кого все ж таки був «Віднайдений рай»? Для автора чи Семена Плужника?

КАТЕРИНА ПСАРЬОВА,
ЦДЮТ № 5, Харків, гурток «Точка зору»


Комментариев нет:

Отправить комментарий