среда, 8 апреля 2020 г.





ФЕСТИВАЛЬ ВЕСНИ-2020:
МИСТЕЦТВО ВІРТУАЛЬНЕ,
ЗАДОВОЛЕННЯ РЕАЛЬНЕ !

Світовий та загальноукраїнський карантин не стали перешкодою для організації 22-го образотворчого фестивалю «Весни Радості Світла». Його організатори — громадська організація «Психокультура», Харківська державна академія дизайну і мистецтв, Харківська спеціалізована музично-театральна бібліотека ім. К. С. Станіславського за підтримки Департаменту культури Харківської міської ради. Активними авторами і учасниками віртуальної експозиції дитячих малюнків (https://www.youtube.com/watch?v=247T71m67AU) серед інших школярів та студентів вперше стали представниці гуртка «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 з Харкова, це Марина Харченко та Софія Гапєєва.
За умовами 22-го фестивалю «Весни Радості Світла» його учасники створювали свої малюнки та надсилали на електронну адресу оргкомітету. Так, за наданою інформацією від Андрія Халіна, ініціатора цього масштабного гуманітарно-просвітницького проекту, з 271 надісланої було обрано 217 творчих робіт. Нині представлено 192 учасники віком від 6 до 60 років з Харкова та області. До речі, кількість художніх шкіл, центрів дитячої та юнацької творчості, які представили свої твори, налічує 12 організацій. Кількість студій та гуртків дорівнює 27. Як бачимо, статистична інформація не завадила, а навпаки урізноманітнила великий спектр цього потужного мистецького простору. Хоча й стати його учасником було не просто, бо і серед наших гуртківців обрали не усіх. А відбирали члени журі твори учасників доволі прискіпливо, це викладачі Харківської державної академії дизайну та мистецтв.
КОЛЬОРОВІ МАНДРИ ЯК ЛІКИ ВІД АПАТІЇ ?
В умовах діючих карантинних обмежень поки що не вдалося провести майстер-класи для відібраних учасників. Але, незважаючи на відомі форс-мажорні обставини, організатори заходу зробили класний перший крок. Тепер кожен охочий зможе за допомогою ноутбуку та інтернету побувати на віртуальній виставці на відеоканалі YOUTUBE (https://www.youtube.com/watch?v=247T71m67AU). Автор цієї статті, учні та батьки гуртківців вже це зробили, побачене обговорили і залишилися задоволені. Бо тут є багато цікавих і змістовних сюжетів. А паралельно з цим можемо не лише подивитися цікаві і дуже позитивні за своєю енергетикою дитячі малюнки, а ще й послухати чудову гармонійну класичну музику. Спасибі за таке творче музичне оформлення куратору проекту Андрію Івановичу Халіну, який є лідером громадської організації «Психокультура».
— Як протистояти паніці під час світової епідемії? Нехай промінчики весни, радості та світла наповнюють нас, завдяки представленим роботам учасників. Хай наші доброзичливі посмішки, бадьорість та розумна сміливість не покидають кожного з нас! — звернувся до учасників, їхніх батьків та вчителів А.І. Халін.
Цього разу серед організацій-учасників з Харкова та області є центри дитячої та юнацької творчості з Харкова (перший, другий, п’ятий, шостий), Палац дитячої та юнацької творчості (Рогань), районний центр дитячої та юнацької творчості (м. Південне Харківської області), Харківський палац дитячої та юнацької творчості, дитяча школа мистецтв № 3... Цьогорічна тема фестивалю особливо оптимістична, бо має символічну назву «Кольорові мандри». І це зовсім не випадково. За час 25-хвилинної відеоекскурсії ми з гуртківцями, авторами та їхніми батьками змогли побувати у різних частинах культурно-мистецького простору: музика, природа, пейзажі, мистецтво, подорожі, фантастика, космічні мандри, види Харкова, родовід і не тільки. (Наші учасниці представлені після 2-ї хвилини відео, тобто на початку сюжету). А ще у проекті беруть участь деякі більш дорослі за віком автори, навіть творчі сім’ї. Це молода багатодітна родина Пилипів: тато Сергій, мама Катерина, сини Дмитро і Олександр (наймолодшому всього 5 років), донька Ольга (їхні композиції можна побачити у кінці відеосюжету). Цікаво подивитися і «Творчу майстерню», автором якої є доцент ХДАДМ Людмила Павлівна Горбатенко. Вона також продемонструвала власну роботу, що має символічну назву «Кольорові мандри». А ще креативні твори представили студенти цієї Академії.
Отож, будемо чекати продовження проекту, як це відбувалося минулого року, тобто справжніх майстер-класів в Академії дизайну та мистецтв для авторів-учасників. Адже чимало нових авторів і сучасний формат проведення онлайн-екскурсії свідчать про нові можливості дистанційної освіти, які ми втілюємо у життя. Втім, культурно-мистецьке середовище віртуальне є гармонійним продовженням тієї реальної великої праці, наснаги, творчості та креативу з боку учнів, гуртківців, студентів, їхніх педагогів і батьків, організаторів фестивалю. Отож, після завершення карантину продовження проекту має бути більш довготривале і цілком реальне.
А на завершення, шановні наші читачі, вас теж запрошуємо на віртуальну і цілком доступну кожному екскурсію, куди не треба купувати квитки та для перегляду творів учасників використано дуже прості інформаційні технології. Це інтернет, комп’ютер, звук у буквальному значенні слова. І не потрібно витрачати час на зайві реєстрації в ресурсі. Мистецтво віртуальне, а задоволення цілком реальне !

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртка «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5, м. Харків,
член Національної спілки журналістів України

фото автора


автор твору МАРИНА ХАРЧЕНКО


автор малюнку СОФІЯ ГАПЄЄВА





Комментариев нет:

Отправить комментарий