пятница, 17 апреля 2020 г.


ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ЛЮДИНИ
ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Цей матеріал та ідея його створення виникли у відповідь на сучасні виклики сьогодення. Сподіваємося, що підготовлене педагогом і татом Леонідом Гапєєвим для гуртківців та їхніх батьків, рідних і близьких цікаве і пізнавальне правове інформування, актуальне дистанційне заняття за допомогою блогу «ПРАВО ЗНАТИ — ЧАС ДІЯТИ!» та розміщене на сторінці ФБ ЦДЮТ № 5, що містить водночас цілком реальний контент, стане корисним для наших читачів, адже ці актуальні питання стосуються кожного. А чимало фейків, тобто неправдивої недостовірної інформації породжують чимало стресів та непорозуміння. Але ж діти і дорослі мають розумно адаптуватися до карантинних реалій.
Отож, почнімо із Основного Закону країни? Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. (ст.3, ст.19, ст.22 Конституції України).

Про норми Закону № 540-IX

Є новина для усіх без винятку громадян країни. 2 квітня набув чинності Закон від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20), яким (серед іншого) передбачено практичне застосування дистанційної роботи. До речі, серед науковців та юристів-практиків вже давно ця тема активно обговорюється, але тепер, як кажуть в народі, не було би щастя, та карантин допоміг? Нарешті дистанційна робота законодавчо врегульована. Нововведення Закону № 540 стосуються і трудових питань, які днями задав мені по телефону знайомий кадровий психолог, а вони тепер стосуються багатьох наших співвітчизників.
Як оформити роботу працівника дистанційно? Чи можна працювати дистанційно за сумісництвом?
Так, можна, адже ст. 21, ст.24 Кодексу законів про працю України викладено в новій редакції. У ст.21 визначено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях. (Тобто людина може працевлаштуватися і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.) А ст.24 доповнено нормою про можливість дистанційної роботи (вдома). Додержання письмової форми є обов'язковим при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу. Щоправда, спеціальних законодавчих вимог щодо цього немає. Практично достатньо написати заяву працівника, адресовану роботодавцю, та у довільній формі зазначити: прошу надати можливість працювати дистанційно з такої-то дати на період дії карантину. При цьому доцільно не вказувати по яку саме дату, бо вже були випадки на практиці, коли заяви про роботу дистанційно писали із зазначенням дати до 03.04.2020, а потім карантин продовжили з 6 квітня. І тоді довелося писати нові заяви. До речі, оформлення такої заяви практично можливе із застосуванням сучасних інформаційних технологій. Наприклад, текст набирається на домашньому комп’ютері, а в кінці документу зазначається дата і додається фото- чи сканована копія особистого підпису. Або заява пишеться рукописним способом, потім фотографується. І будь-який із цих варіантів документу надсилається на електронну адресу кадрової служби за місцем роботи. Можливі ситуації, коли «дистанційника» проситимуть безпосередньо прибути до офісу для вирішення чи колегіального обговорення певних питань, тоді слід заздалегідь подбати про деякі документи. Хоча це стосується й інших працівників. Для того, аби співробітники поліції не задавали вам зайвих запитань, подбайте про отримання службового посвідчення, перепустки, довідки з місця роботи. Практично це слугуватиме для вас корисним підтверджуючим документом про те, що ви маєте право вільно пересуватися містом чи іншою територією під час карантину. При цьому не забувайте мати з собою паспорт чи інший документ, який посвідчує особу, бо ці вимоги теж запроваджено з 6 квітня.
Який профільний держорган надає відповідні рекомендації, консультації працівникам і роботодавцям з трудових питань? Як можна працювати дистанційно?
Ці функції безпосередньо покладено на Держпраці України та її територіальні органи в областях. Докладна інформація є на офіційному сайті http://dsp.gov.ua/ Звернімо увагу на Рекомендації Держпраці України від 07.04.2020 «Дистанційна робота та гнучкий графік. Організовуємо роботу по-новому». Такі форми створюють додаткові можливості для зайнятості, сприяють оптимізації процесу праці, належному поєднанню працівниками сімейних та трудових обов’язків. Про це йдеться у рекомендаціях. Суттєвий нюанс: неявка працівників на роботу у період карантину, встановлення якого не залежить від сторін трудового договору, спричинена проведенням обмежувальних заходів, не може стати підставою для притягнення їх до дисциплінарної відповідальності та звільнення. Впровадження дистанційного режиму роботи є запобіжником для масового звільнення працівників, сприяє належній та більш ефективній організації роботи, збереженню кадрового потенціалу підприємства, налагоджених технологічних і виробничих процесів. Законодавство дає право працівнику самостійно обирати місце для виконання роботи та не містить особливих вимог до нього. При дистанційній роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, правила внутрішнього трудового розпорядку на них не поширюються і оплата праці здійснюється за фактично виконану роботу. Але роботодавцю необхідно забезпечити облік виконаної роботи з використанням будь-яких методів обліку, щодо яких сторони дійшли згоди.
Які соціальні гарантії для працівників під час їх дистанційної роботи мають виконати роботодавці?
Практично по суті дистанційна робота вдома не відрізняється від виконання трудових функцій в офісі. При цьому працівник, роблячи необхідну корисну справу для роботодавця, витрачає власні ресурси: телефон, ноутбук, електроенергія тощо. Основні дуже прості гарантії працівника стосуються термінів оплати, як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. При проведенні оплати за виконану роботу мають бути дотримані норми ст. 115 КЗпП щодо виплати заробітної плати не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. А тривалість робочого часу «дистанційників» не може перевищувати 40 або менше годин на тиждень (ст. 50, ст. 51 КЗпП. Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. (докладніше: http://dsp.gov.ua/dystantsiina-robota-ta-hnuchkyi-hrafik-orhanizovuiemo-robotu-po-novomu/)
Трудові та соціальні права
людей поважного віку,
або самоізоляція та носіння маски є обов’язковими…
Дуже часто люди запитують, як вони захищені від звільнення, якщо їм більше 60 років? Тут варто скористатися офіційно оприлюдненою інформацією, що міститься на Урядовому порталі. Адже Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. (ст.3, ст.19, ст.22 Конституції України). Оскільки на підставі ст.113 Основного Закону Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади, відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді у межах, передбачених цією Конституцією, варто взяти до уваги урядові Роз’яснення щодо обмежень на період карантину для людей від 60 років (УТОЧНЕНО) https://www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-obmezhen-na-period-karantinu-dlya-lyudej-starshih-60-rokiv. Відповідно до законодавства звільнення у період дії карантину заборонено. Працівнику можна надавати відпустки — оплачувану або без збереження заробітної плати, або організувати дистанційну роботу. Якщо вас відправили у неоплачувану відпустку (простій), то держава планує оплачувати вам частину окладу на період карантину.
Якщо людині більше 60 років, і вона є працюючим пенсіонером, чи може вона ходити на роботу? Чи можна людям у цьому віці самостійно виходити до магазину за продуктами?
Люди від 60 років зараз мають перебувати вдома,  утримуватися від контактів з іншими особами, окрім тих, з якими вони спільно проживають. Людям, що перебувають на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини, аптеки та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Вони так само мають дотримуватися масочного режиму та мати при собі посвідчення особи. Крім того, урядовці нагадують про можливість звернутися до Управління (відділу) соціального захисту населення за місцем проживання. Уряд доручив обласним держадміністраціям вжити додаткових заходів для обслуговування одиноких осіб, які перебувають на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід. Це стосується придбання, доставки продуктів харчування та ліків соцпрацівниками.
Як виключення, рухатися на роботу людям у віці 60-ти і старше дозволено в тому разі, якщо ви працюєте на підприємствах критичної інфраструктури та здійснюєте заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, і не можете працювати віддалено. Тоді ви маєте неухильно дотримуватися рекомендацій щодо масочного режиму, дистанції в 1,5 метра, наявності посвідчення особи та посвідки з місця роботи. У всіх інших випадках роботодавець має перевести вас у режим віддаленої роботи (тобто дистанційно) у визначеному вами місці самоізоляції або надати відпустку на період дії карантину.
Чи можна ходити по вулиці без маски? Чи дозволено гуляти з дітьми?
В усіх громадських місцях ви маєте бути в масці чи респіраторі. Громадське місце — це частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше). Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Отож, по вулиці можна ходити без маски, але у громадських місцях не забувати її знову надягнути. Хоча урядовці радять маску носити постійно. Прогулянки з дітьми дозволено, незалежно від кількості дітей. Тимчасові заборони стосуються відвідування скверів, парків, спортивних і дитячих майданчиків, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон (крім вигулу домашніх тварин однією особою. (Докладніше: Роз’яснення щодо нових обмежувальних заходів на період карантину: https://www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-novih-obmezhuvalnih-zahodiv-na-period-karantinu)

Індивідуальні питання для кожного…

Насамкінець автором матеріалу підготовлено питання для самоосвіти, самоаналізу, обговорення. Адресовано для гуртківців та їхніх батьків, бабусь і дідусів, тобто усіх рідних і близьких. Перед тим, як почнете шукати відповіді, рекомендується приділити час і почитати додаткову інформацію, наведену за посиланнями.

1. Яка інформація з цієї статті була для вас найцікавішою, про що саме ви дізналися із матеріалу вперше?
2. Які фейки під час дії карантину тепер можемо відверто і аргументовано спростувати?
3. Чи дозволено під час дії карантину виходити на прогулянки дітям одним, а дорослим із дітьми? Де і як це дозволено робити?
4. Які запроваджені Верховною Радою та Урядом правові норми (закони, постанови Кабміну) викликають у вас найбільші запитання чи занепокоєння?
5. Які проблемні ситуації соціально-правового характеру виникали у вас особисто, можливо серед родичів, друзів та знайомих під час дії карантину?
6. Які правові норми, про що ми дізналися завдяки цій авторській статті, особливо для мене, або для нашої родини тепер є практично і соціально корисними?
7. Які основні права та обов’язки людини і громадянина під час дії карантину привернули мою, нашу увагу?


                                                                ***
І насамкінець, вітаючи наших читачів із світлим християнським святом Пасхи, варто подбати про безпеку свою та родини, отож варто утриматися від візитів до церкви, де є ризики масового скупчення людей. Краще подивитися служби і богослужіння в режимі онлайн. Бо життя і здоров’я кожної людини є найвищою духовною та соціальною цінністю. Про це докладно описано в Біблії, міжнародних конвенціях (нормах міжнародного права), Основному Законі (Конституції України). До того ж, тимчасові карантинні обмеження стосовно відвідування і проведення масових заходів на цей час не скасовані і продовжують діяти. Нацполіція і Нацгвардія наділені повноваженнями оформляти протоколи про адміністративні правопорушення під дії карантину, потім матеріали передаються до судів. А вже суди розглядатимуть питання про накладення штрафів від 17-ти до 34-х тисяч гривень на особу. 
Про відкриття кримінального провадження (йдеться про кримінальну відповідальність за проведення та участь у масових заходах) зараз говорити не хотілося би. Хоча у теленовинах, напевно, деякі з нас дивилися вчорашній сюжет з Маріуполя? За відкриття супермаркету, масовку людей вже відкрито кримінальне провадження. Втім, спілкуючись дистанційно із нашими авторами та їхніми батьками, можна спокійно констатувати: наші діти і дорослі є мудрими і законослухняними людьми! Отож, звертаючись до інших наших читачів, скажу просто: будьмо мудрими, законослухняними і здоровими!

підготував Леонід ГАПЄЄВ,

тато і педагог ЦДЮТ № 5, Харків




на фото: 
столиця України майже без людей... https://www.rbc.ua/rus/styler/karantin-kieve-poyavilis-foto-vymershey-stolitsy-1585558601.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий