понедельник, 9 декабря 2019 г.




КОЛИ ДИВА І ВИГАДКИ
ЗБУВАЮТЬСЯ?

Сучасна людина завжди кудись поспішає. Маючи сімейний абонемент на XXVI Міжнародний музичний фестиваль «Музика ― наш спільний дім», ми, дорослі та діти-учасники гуртків «Точка зору» і «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, теж поспішали до Харківської спеціалізованої музичної школи-інтернату. І, виявляється, зовсім не дарма. Бо велика зала була вже перед початком переповнена глядачами. І розпочалася прем’єра дитячого мюзиклу «История одного чердака». Автор творчого задуму, сюжету і слів, композитор та художній керівник ― Єлизавета Авочарова є водночас педагогом цієї школи.
І тепер, коли ми встигли зайняти вільні місця у великій глядацькій залі, то опинилися у зовсім іншому вимірі часу, і нікуди вже поспішати не потрібно. Бо є місце, де не заважає жити мобільний телефон з іншими ознаками цивілізації. Герої сюжету вже розповідають за допомогою музичних, сценічних, театральних та інших художніх засобів свої життєві історії. Хтось із глядачів неодмінно втілить у життя свою давню мрію, потрапивши на казкове горище, де просто пригадає добрі часи свого дитинства? А ще й дізнається про те, що заховано у чарівній скриньці? Усі герої мюзиклу показують свою неповторну місію життя на горищі: король-павук і королева-павучиха сперечаються, хто із них спритніший і головніший; коти й миші роблять свою справу, не заважаючи одне одному, бджоли показують свій яскравий та емоційно піднесений танок. А птах у дорослій клітині (цю роль в оригінальному й сучасному сценічному костюмі цікаво зіграла Єлизавета Авочарова) постійно коментує те, що відбувається довкола.
Китайські близнята-мудреці у новоявленому ляльковому театрі і зоряний танок спонукають публіку до мирних роздумів. Багато інших сюжетних знахідок у поєднанні із класними декораціями, сценічними костюмами, акторською імпровізацією налаштовують і юних акторів, і не байдужих більш дорослих глядачів мріяти, любити і творити добро разом!
У мюзиклі задіяні учні цієї спеціалізованої музичної школи та навіть молодші діти, які ще займаються основами музичного мистецтва на підготовчому відділенні у цьому навчальному році.
Класна й сучасна постановка! Ми, нарешті, відволіклися від стресу і буденних справ, ділиться своїми враженнями Зоя Дробко, держслужбовець, волонтер і мама Еліни Дробко, учасниці гуртка «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради.
Дуже добре, що на цьому музичному фестивалі вдалося подивитися і послухати чимало різножанрових творів та композицій. Ще великий Сократ говорив, що усе пізнається у порівнянні. Якщо порівняти сюжети так званих театрів (з одного чи двох акторів), різних осучаснених постановок 3-D із використанням технологій, коли сюжети можуть навіть лякати дітей, замість того, аби вчити мислити і співчувати та іншої подібної всячини, що нерідко просто нав’язуються дітям і батькам під час проведення дозвілля у сучасній системі освіти, то цей дитячий мюзикл вартий уваги. Достойний і гуманістичний сюжет за своїм змістом, де добро перемагає зло, а то й просто робить його своїм співрозмовником, спонукає до творчих роздумів. І можливо, саме тоді дива та вигадки, наші мрії та сподівання просто збуваються…

Леонід Гапєєв, керівник гуртків «Точка зору» і «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України

Фото автора
























Комментариев нет:

Отправить комментарий