воскресенье, 22 декабря 2019 г.




ЦИТАТИ ТА МІНІ-ПЛАКАТИ
ЗА ТВОРАМИ
УЛАСА САМЧУКА

Уявімо собі міні-театр, де думка і слово оживає, нашу увагу привертає. Тут живе осяяння, натхнення, а ще гармонія, сучасність, сьогодення. Часи різні тут зійшлися, герої сюжетів дружньо обнялися?
І побачимо ми багато чого цікавого. А що саме? Не буду передчасно розкривати усі секрети і таємниці творчого задуму. Відкрию лише один із них. Класична європейська музика, наприклад симфонії Моцарта або фрагменти із симфонічної балади «Влтава» основоположника чеської музичної класики Бедржиха Сметана значно оживлять нашу уяву. І тепер настав час повідомити: для усіх зацікавлених і не байдужих до журналістики і літературної творчості соціокультурної сфери ми започаткували нову рубрику, яка має назву «Цитати та міні-плакати за творами УЛАСА САМЧУКА».

Напевно, коли ви побачите різні креативні малюнки, деякі колажі чи міні-плакати із використанням цитат із відомих та вперше почутих творів УЛАСА САМЧУКА та власних думок (інтерпретацій на теми його творів) сучасних авторів, то неодмінно виникне цілком природне бажання ― щось почитати із творчості Уласа Олексійовича. Скажімо, окремі твори малої прози чи публіцистики. Адже його ім’я письменника, публіциста, журналіста, громадського діяча й не тільки, відоме у різних країнах світу та серед української діаспори сьогодні нарешті повертається в Україну.
Нині варто подумати і про національно-патріотичне виховання молоді. Які можемо створити передумови формування особистості молодих читачів за допомогою креативних зображень сюжетів малої прози і публіцистики УЛАСА САМЧУКА? Особисто для мене як педагога і національно свідомого громадянина однозначно заслуговують на увагу невичерпні джерела культури виховання особистості як молоді, так і дорослих. Бо саме ці риси притаманні малій прозі і публіцистиці Уласа Самчука. Тому під час занять із підлітками намагаємося не просто знайти творчий підхід та позитив, а ще шукаємо несподіванки і креатив.
У рубриці «Цитати та міні-плакати за творами УЛАСА САМЧУКА» будемо представляти вашій увазі наших юних та молодих сучасних українських авторів, які знайшли свій мотив для власних інтерпретацій з метою популяризації серед широкого загалу журналістської та літературної спадщини У. Самчука в контексті європейського інформаційно-культурного простору.
Отож, приємного вам перегляду та цікавого подальшого читання!

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртків «Точка зору» та «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України, фіналіст онлайн-курсу з громадянської журналістики «СторіМейкер» (2019 р.)

фото автора
Наймолодша серед авторів 8-річна Софія ГАПЄЄВА, учасниця гуртка «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5, м. Харків. «Віднайдений рай людської гідності у творах Уласа САМЧУКА».




10-річна Софія КОЧУРА, учасниця гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5, м. Харків, має свою інтерпретацію на тему «Героїзм сьогодення» (за мотивами публіцистичного твору Уласа САМЧУКА «Героїзм наших днів»).




Наймолодша серед авторів 8-річна Софія ГАПЄЄВА, учасниця гуртка «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5, м. Харків. «Ілюзії віднайденого раю» (колаж за мотивами «Віднайденого раю» Уласа САМЧУКА).




8-класниця Олександра Гришко, учасниця гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 (м. Харків) у міні-плакаті «Філософія Уласа САМЧУКА» робить цікаві висновки і спостереження. Наприклад, можна п’яніти від усього, але найкраще оп’яніння від праці ?




15-річна 10-класниця Дар’я Бутенко, учасниця гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 (м. Харків) у креативному малюнку «Героїзм наших днів» пропонує кожному активно включитися у життя.




Ідеї героїзму як вдосконалення повсякденного буття спонукають і нас, педагогів, мислити і діяти спільно із молодими авторами, у своєрідному творчому діалозі поколінь. І доволі креативним втіленням цього творчого задуму став колаж у виконанні педагога Леоніда Гапєєва із символічною назвою «Читаймо українське — УЛАСА САМЧУКА!




Юна авторка, 8-річна Софія ГАПЄЄВА, учасниця гуртка «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 (м. Харків) у міні-колажі «Жива земля в житті і творах Уласа САМЧУКА» звертається до широкого загалу: «Не руйнуй, вона твоя — рідна матінка ЗЕМЛЯ !»

Комментариев нет:

Отправить комментарий