понедельник, 7 октября 2019 г.




ЕНЕРГЕТИКА СЛОВА
І ШВИДКОПЛИННИЙ ЧАС…

Скажіть, ви часто кудись поспішаєте? Тоді можете собі уявити, як довелося поспішати влітку юним авторам та їхнім не байдужим наставникам, щоби під час канікул та щорічних відпусток створити або обрати, прочитати і відправити організаторам авторські тексти. Саме такі умови обласного літературного семінару «Молода Слобожанщина» у номінації «публіцистика» треба було встигнути виконати ще влітку, щоби восени потрапити на обласний семінар у форматі творчого конкурсного публічного змагання. І нарешті настала ця радісна мить! У відомому серед літераторів 2-поверховому Будинку письменників Харківської обласної організації Національної спілки письменників України зібралися юні автори Слобожанщини, їхні педагоги і батьки, студенти Академії культури і не тільки. Серед виступів юних авторів у заході взяли участь і вихованці ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, учасники гуртків «Моя майбутня професія» і «Точка зору».

Варто одразу сказати, що цього разу формат літературного семінару було модернізовано і для юних авторів вперше створили окрему секцію. Під час проведення заходу кожен із учасників мав можливість виступити перед аудиторію, почути відгуки і поради від досвідчених та молодих членів журі під час обговорення творів.
— Буває так, що діти пишуть шкільні твори. Це така проза, тексти новел чи оповідань. Автори пропускають це через себе, — розмірковує Антоніна Тимченко, одна із співорганізаторів заходу, автор кількох поетичних збірок.
— Пишіть на усі теми, про які можете розповісти, — радить член журі Марія Волга, студентка 1-го курсу НЮУ ім. Ярослава Мудрого, яка у старших класах займалася у гуртку журналістики і досі не байдужа до цього виду творчості.
— Дуже радію, що сьогодні тут вдалося зібрати юних авторів, їхніх наставників та не байдужих батьків, бо головне — це почути одне одного, — говорить Наталія Васильєва, одна із співорганізаторів заходу, прозаїк, лауреат конкурсів, молодий член Національної спілки письменників України.
— Треба вірити у себе, життя потребує мужності і доброти, — переконана член НСПУ Анжеліка Рафаілова, яка 25 років працює з дітьми нелегкої долі, а нині викладає основи журналістики у ЦДЮТ № 1 Шевченківського району Харкова. На її думку, слова це енергія. Тому варто цінувати кожну мить творчості.
Завдяки семінару, юні автори змогли і себе показати, і на інших літераторів подивитися, почути їх, відчути їх стиль і ментальність. А ще мали можливість обмінятися цікавим досвідом, попрацювати та поміркувати над тим, що є власною професійною майстерністю.
«Если б космос говорил, то людей бы он любил?» — чомусь досі лунає ця думка-цитата з виступу нашого автора з гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Ростислава Туркова… (Про нагородження наших гуртківців і не тільки хочеться сказати декілька слів наступного разу.)
Втім, швидкоплинність часу не дає можливості надовго зануритися у спілкування і спогади.
— Прийдіть додому і запишіть свої мрії, — радить присутнім Антоніна Тимченко. Цікава ідея, варто спробувати?
А поки ви, дорогі читачі, теж зосередитесь на власних мріях і думках, (краще не тільки в голові, а ще й на папері), ми зробимо невеличку паузу, бо енергетика слова обмежена швидкоплинністю часу.

Леонід Гапєєв,
керівник гуртків «Моя майбутня професія» і «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради

фото автора







Комментариев нет:

Отправить комментарий