среда, 9 октября 2019 г.




ГЕРОЇЗМ — ПОВСЯКДЕННА ПРАЦЯ,
Або наше майбутнє в надійних руках!

Святкове дійство «МИ ДІТИ ТВОЇ, УКРАЇНО !» відбулося з нагоди Дня Захисника України у великій залі Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харкова за участі різних колективів гуртків та педагогів закладу.

Вже із самого початку дітей та їхніх батьків запросили до не звичної подорожі у часі, яка стала можливою завдяки людському потенціалу і сучасним технологіям.

Вражаючі історії

На великому екрані ми змогли побачити відеоряд, присвячений темі АТО. А ще більше живого фактажу (що, безперечно, є цінним для сучасної журналістики) додав безпосередній учасник заходу. Це звукорежисер Ігор Ільницький, водночас музикант, поет і композитор, заслужений артист України, який  представляє волонтерський центр  «Територія захисту». Він поділився із присутніми власними роздумами і спогадами про те, що особисто пережив і як допомагає іншим знайти мирне життя, попри усі не відомі багатьом проблеми військового сьогодення… І таких історій нині є  чимало. У відеозаписах на великому екрані нашу увагу привернули не лише фотографії, які свідчать про важливу волонтерську діяльність Ігоря Ільницького та інших не байдужих патріотів Батьківщини. Не менш вражаючою пролунала розповідь Ольги Поленової, яка приїхала до Харкова із Луганщини шукати тут новий дім, ще одна не вигадана історія про війну 21-го століття, яку важко сприймати без сліз. Тепер автору доведеться розкрити один секрет: пані Ольга виступила в якості ведучої та підготувала сценарій заходу. І після таких серйозних тем настав час перейти до творчості дітей. Бо хочеться відчути гумору і свята.
Стрічки як символ єднання…

Різні творчі колективи (танцювальні  «Мальва» і «Павер Денс», вокальний колектив «Мальва», гурток «Образотворче мистецтво») показали свою майстерність, а ще й поділилися на команди і вже на сцені почали придумувати власні назви. А згодом діти стали учасниками інтелектуального батлу, де швидко відповідали на різні питання ведучої. А щоби усе відбулося весело і патріотично, усі учасники дійства на мольберті з малюнком «Ми діти твої, Україно!» поставили свої символічні відбитки пальчиків та надягнули кольорові стрічки.
Про патріотизм сьогодні

Отже, варто подякувати усім дітям, їх педагогам і батькам за участь у дійстві. А, насамкінець, на праві автора варто ще декілька слів сказати про патріотизм. Назва заходу «Ми діти твої, Україно!» особисто мені дуже імпонує. Бо патріотизм сьогодні виховується по-різному. Так, минулого року автором було урочисто подаровано нашому закладу під час методичної години книгу «Не дитячий погляд на війну», де є публіцистичні твори деяких наших юних авторів. І кожен з педагогів має можливість почитати її сьогодні також. З іншого боку, героїзм — це є повсякденна праця у творчості Уласа Самчука. Ці актуальні питання з точки зору професії педагога та інших професій, що роблять нашу державу більш розвиненою, ми досліджували на заняттях гуртків. І нині учасники гуртка «Моя майбутня професія» (серед інших авторів) досить креативно, змістовно, вдумливо, іноді навіть не традиційно, але позитивно продемонстрували свою повагу до усіх тих, хто причетний до освіти і захисту Вітчизни. Старшокласники (за ініціативи педагога Л.В. Гапєєва) створили свої авторські малюнки, які нині на виставці представлені на другому поверсі ЦДЮТ № 5 під символічною назвою «Наше майбутнє — в надійних руках».

Пригадуючи Костянтина Симонова,
або самовіддача «поза кадром»…

Насправді варто висловити повагу і тим, хто залишається так би мовити «поза кадром», створюючи свій серйозний внесок у створення засад інформаційної безпеки держави і суспільства. У сучасній журналістиці дуже цінується використання різних джерел, а ще екскурс в історію. Отож мені пригадується постать редактора журналу «Новый мир», «Литературной газеты», громадського діяча, письменника, радянського військового журналіста Костянтина Симонова, який не лише під час Другої світової війни відстоював правдивість і принциповість у житті тих часів, а ще написав безліч статей і репортажів, підтримуючи бойовий дух своїх співвітчизників. Отож, сьогодні для сучасних студентів університетів та учасників гуртків позашкільної  освіти варто замислитися над тим, що медійний контент потребує великої самовіддачі, бо доводиться витратити чимало позаурочного часу. (Можливо, автору цього сюжету зараз не варто вдаватися до методів «редакційної арифметики», аби точно підрахувати скільки зроблено ним медійних публікацій у закладі. Про це іноді теж декому варто нагадати, водночас і пригадати статтю 15-ту Конституції України, згідно якою цензура (наприклад, вилучення із авторського тексту окремої точки зору) в Україні суворо заборонено. А жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова…)
Думаю, напередодні Дня Захисника України, щиро дякуючи нашим колегам-жінкам за подарунки, вітаючи усіх нас із цим соціально важливим і дуже значимим державним святом, варто замислитися над тим, що не зважаючи на звання і посади, ми маємо створювати засади громадянського суспільства та інформаційної безпеки у соціумі. Бо дійсно, усі ми діти твої, Україно! І кожен своєю справою робить усе, аби ми відчули, що наше майбутнє в надійних руках.

Леонід Гапєєв,

керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради

фото автора













Комментариев нет:

Отправить комментарий