воскресенье, 27 октября 2019 г.



БУЛІНГ У РАДЯНСЬКІЙ ШКОЛІ:
ретроспектива «Чучела» у часі?

Чи траплялися випадки булінгу в радянській школі? Цілком очевидно, що явище, про яке можемо нерідко чути сьогодні, мали місце ще в ті часи. Йдеться про переслідування підлітками тих однокласників, хто поводиться достойно, але «не такий як усі». Тривалий час взагалі замовчували про це. А письменник Володимир Желєзніков у повісті «Чучело» досить яскраво, сміливо, відверто усе продемонстрував читачеві. Своєрідним методом «машини часу» ми із гуртківцями «Точки зору» ЦДЮТ № 5 теж спробували себе в ролі дослідників.

Подивилися під час заняття уривки із кінофільму «Чучело» режисера Ролана Бикова, почитали перекази й рецензії цієї повісті. А ще написали свої відгуки і роздуми. Можливо для деяких дописувачів згодом ці нотатки стануть міні-мемуарами дитинства. А тепер, під час канікул, можемо повернутися до цієї актуальної теми, яка не залишить байдужими кожного, хто переймається долею молодого покоління сьогодні та впевнено захищає моральні цінності у суспільстві. А ще варто передивитися фото із занять…
І знову маємо можливість запитати себе та один одного: чи траплявся булінг у радянській школі? Чи не змінилася сьогодні точка зору у тих з нас, хто вже починав досліджувати цю актуальну і життєво важливу тему?
Наскільки ми змінюємо власні переконання і ставлення до проблеми через досить короткий проміжок часу? До речі, подібні виклики-запитання, що провокували різні вчинки, стосувалися тодішніх підлітків, тому нині цікаві для наших гуртківців. Напевно, зараз під час канікул батьки і діти зможуть коротко подивитися обрані фрагменти із кінофільму «Чучело». А ще було б дуже цікаво і корисно, якби батьки (для яких ця тема має бути відомою) поділилися із нинішніми підлітками у неформальній родинній атмосфері своїми спогадами та власним життєвим досвідом.

Леонід Гапєєв,
керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради

фото автора









Комментариев нет:

Отправить комментарий