суббота, 21 марта 2020 г.




ФОТОРЕПОРТАЖ ІЗ НАТХНЕННЯМ

Погодьтеся, сьогодні завдяки сучасним технологіям, які ми досліджуємо у великому просторі медіаосвіти, кожен із нас не байдужих та зацікавлених глядачів і читачів має можливість багато чого побачити дистанційно. Принаймні, саме таку мету поставили собі автори ідеї цього репортажу.
В передостанні дні перед запровадженням карантину наприкінці першої декади березня у Харківському художньому музеї фінішувала виставка дитячого малюнку в рамках 17-го всеукраїнського фестивалю дитячої творчості «Малюємо українські пісні», де шанувальників мистецтва чекали справжні весняні сюрпризи від юних авторів творів учасників конкурсу. Вони представляли різні освітні заклади Харківщини музичної, художньо-естетичної орієнтації, різні гуртки позашкільної освіти.
Добре те, що яскраві позитивні враження від побаченого залишаються з нами надовго. Не тільки у пам’яті чи уяві. Бо завдяки сучасним технологіям і можливостям фотографії усі ті, хто не встиг потрапити на ту виставку, зможуть бодай частково це побачити зараз. До речі, в якості юного фотокореспондента спробувала себе 8-річна Софія Гапєєва, учасниця гуртка «Моя майбутня професія». Несподівано під час огляду картин вона попросила у мене фотоапарат і почала фотографувати усе, що її зацікавило. Чесно кажучи, потім усе переглянув і зрозумів, що обсяг зробленого був дуже великий. І тоді виникла ідея створити фотоекспозицію на блозі «ПРАВО ЗНАТИ ― ЧАС ДІЯТИ!» Саме там за посиланням http://leonidgapeev.blogspot.com/ (СЮЖЕТИ, СТВОРЕНІ З НАТХНЕННЯМ, 11.03.2020) зараз можна побачити багато цікавих фотографій дитячих малюнків. Це був незапланований, але тепер вже цілком реальний, перший фоторепортаж Софії Гапєєвої.
Нині серед експертів та фахівців медіаграмотності багато говорять про те, як захиститися від негативного (не рідко маніпулятивного) впливу різних повідомлень у ЗМІ. При цьому мало згадують про те сучасне явище, що має назву громадянська журналістика. Її ще іноді називають конструктивною журналістикою. Це ті сюжети, що створюють позитив і розповідають про життя простих людей, які без сумніву, варті суспільної уваги. Ось так дистанційна освіта, сучасні технології, праця із натхненням різних авторів дають можливість побачити і зберегти у часі те, що є загальнолюдськими культурними цінностями. Отож, цікавого вам перегляду, позитиву і творчого натхнення.

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртка «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради

фото: Софія ГАПЄЄВА










Комментариев нет:

Отправить комментарий