воскресенье, 24 ноября 2019 г.



ЩАСТЯ У ТВОРЧОСТІ,
або ток-шоу зі знаком ПОЗИТИВУ

Пошук щастя та прагнення кожного бути щасливим закладено в людині на рівні підсвідомості. Втім, спільними свідомими діями ми самовдосконалюємося, за активної участі молоді і дорослих. І підтвердженням тому — проведене ігрове ток-шоу «ЩАСТЯ У ТВОРЧОСТІ», яке відбулося за участі авторів гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради на базі 136-ї Харківської школи. До цього заходу з нагоди Дня студента і Дня гідності також залучилися деякі учні 6-х, 8-х, 9-х класів.
Ціннісна орієнтація сучасної освіти, на переконання автора і ведучого заходу Леоніда Гапєєва, цілком має втілювати у життя таку інтеграцію через діалог різновікових груп дітей, де вони зможуть здійснити взаємний обмін цінним досвідом.
Дуже багато цікавих запитань обговорили під час заходу, де кожен охочий зміг проявити себе у творчості. Окрім цікавих виступів Ростислава Туркова (філософсько-іронічні роздуми про життя без інтернету), однокласниць Аліни Дзюбаненко та Альони Стульпіної (6-класниці зробили креативні малюнки та провели коротке бліц-опитування аудиторії про напівреальне «життя в телефоні»), Матвія Походенко та інших гуртківців, багато учасників ток-шоу створили контент, що став поштовхом до обговорень. Навіть 6-річна Ліза Шадрова, яка вперше побувала на такому публічному творчому заході, створила свій креативний малюночок і потім зізналася, що щастя і життя без телефону цілком можливі.
Але ж не забуваймо про те, що щастя кожного з нас ― це не лише «життя в собі», бо кожна людина є учасником комунікацій у соціумі. І про те, як можна позитивно будувати стосунки із оточуючими, створювати власне щасливе життя у гармонії з іншими людьми, і багато іншого дуже повчального й цікавого розповіла гостя, запрошена в якості експерта ток-шоу. Це Ольга Широка, яка представляє громадські організації «Ф.А.К.Э.Л.-П.О.Р.Т.О.С.» та «Тверезу Україну». Вона активно провела коротке бліц-опитування на тему щастя. І насамкінець, усі активні учасники отримали від неї приємні сюрпризи: значки, календарики, цукерки і не тільки. Інший цікавий гість ток-шоу, вчитель історії і водночас Президент молодіжного громадського телебачення «Фест-ТВ» Олександр Васильцов розповів присутнім про розуміння творчості у контексті громадянської журналістики, відносно нещодавно створеного не байдужими громадськими активістами телебачення для педагогів.
Щастя у творчості є активною інтелектуальною співпрацею дітей і дорослих, залучення усіх не байдужих до конструктивного діалогу. Тому, тут немає переможених чи переможців, бо кожен серед молоді та дорослих зміг відчути себе творчою особистістю у побудові власного щастя та зробив свій внесок у створення позитиву. І це не залишилося не поміченим. Кожен із дітей і дорослих отримав свій пам’ятний приз: свіжі випуски всенародної і досить популярної на Харківщині газети «Трибуна трудящих», цікаві номери всеукраїнського журналу «Справи сімейні», міжнародну газету «Теория счастья» тощо. (Окрема подяка нашим громадським фотокореспондентам Ользі Широкій та Юлії Приведенній.)
Такі заходи дуже важливі у контексті інтеграції сучасної освіти (позашкільної та шкільної як повноцінних суб’єктів освітнього процесу) до сучасного інформаційного простору загальнолюдських цінностей. Бо будь-які думки та інформацію, що маємо в собі, ми кореспондуємо до соціуму, а потім маємо так би мовити зворотній зв’язок. До речі, судячи з настроїв учасників ток-шоу, цей зворотній зв’язок відбувався досить швидко й емоційно, а іноді й більш повільно, коли люди задумувалися над своїми словами і відповідями, залежно від характерів і комунікативних навичок учасників, але головне ― під знаком позитиву.
І, насамкінець, ще одна приємна несподіванка цього заходу. Не секрет, що ми, автори і журналісти, багато пишемо сюжетів, створюємо цікавий контент для наших читачів. Пишемо і говоримо про усіх інших героїв сюжетів, залишаючись так би мовити «поза кадром». Але цього разу автору статті особисто зателефонувала наш педагог-культорганізатор Ольга Полєнова, і запропонувала зняти відеосюжет про наш гурток для майбутнього фільму. Ось так, незважаючи на певне хвилювання дітей, їхньому наставнику довелося переконувати і заспокоювати їх, бо не варто боятися. А краще спробувати себе перед камерою. Бо країна має право знати своїх творчих героїв. І, їм це досить гарно вдалося, особливо для першого разу. І пані Ольга зняла усе спокійно й толерантно, не залишаючи поза увагою кожну деталь сюжету, додавши свій внесок у цю суспільно значиму справу.
Отож, подякуємо усім без винятку, хто долучився до створення цього ігрового, але насиченого і змістовного, налаштованого на пошуки щастя ток-шоу під знаком позитиву.

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради гуртка, член Національної спілки журналістів України, фіналіст та володар сертифікату онлайн-курсу з громадянської журналістики «СторіМейкер» (2019 р.)

фото: Ольга Широка, Юлія Приведенна







Комментариев нет:

Отправить комментарий