четверг, 7 ноября 2019 г.



Згадаємо про спадщину

УЛАСА  САМЧУКА

Серед важливих і значних дат, які припадають на 9 листопада, варто згадати про День української писемності та мови, Всесвітній день свободи в США (засновано на честь річниці падіння Берлінської стіни). Що ідейно поєднує різні ці події? Напевно, пошук сенсу розвитку світової та української культури, особливо ХХ століття, прагнення до свободи і незалежності, українська визвольна боротьба за допомогою письменницьких (прозових, публіцистичних) і журналістських жанрів, коли слово стає «мирною зброєю» у творчості. Тепер можемо пригадати про письменника, редактора, журналіста, публіциста і громадського діяча Уласа Самчука, про його віднайдений рай в одноіменній новелі, про героїзм як повсякденну працю і не тільки?

Упродовж цього року Леонід Гапєєв, керівник гуртків «Точка зору» і «Моя майбутня професія» неодноразово виступав перед педагогами та учнями, а також у мас-медіа на теми малої прози Уласа Самчука, відкриваючи для кожної цільової аудиторії це незаслужено замовчуване ім’я в українській культурі. Принаймні, про Уласа Олексійовича Самчука читачі та слухачі зі Слобожанщини дізналися вперше. Хоча його твори і сьогодні не втратили своєї актуальності і співзвучності реаліям сьогодення.

Втім, маємо більш позитивні тенденції на загальноукраїнському рівні. Прикладом популяризації літературної і культурної спадщини Уласа Олексійовича Самчука є щорічні заходи у Національному університеті «Острозька академія». Йдеться про всеукраїнський конкурс «Визвольна боротьба у творчості Уласа Самчука», який щорічно проводиться з ініціативи та за підтримки сім’ї Соколиків, представників української діаспори у Канаді і єдиних розпорядників спадщини Уласа Самчука. Оксана та світлої пам’яті Ярослав Соколики є ініціаторами встановлення пам’ятника видатному українському письменнику-публіцисту до його 100-річного ювілею, відкриття музею Уласа Самчука в місті Рівне. Вони також надали Національному університету «Острозька академія» права на перевидання його творів для широкого кола читачів в Україні.

І, насамкінець, ще один приємний факт для Харківщини. Серед авторів-дослідників у 2019-му дипломом переможця VIII Всеукраїнського конкурсу «Визвольна боротьба у творчості Уласа Самчука» відзначається активний учасник конкурсу Леонід Володимирович Гапєєв, викладач позашкільної освіти гуртків основ журналістської творчості та профорієнтації з міста Харкова, член Національної спілки журналістів України, у номінації «Краща публікація у мас-медіа».




Комментариев нет:

Отправить комментарий