понедельник, 10 февраля 2020 г.




Крути — бій
за майбутнє!
Про національно-патріотичне виховання молоді нині говорять чимало, а дехто просто робить цю суспільно важливу справу. Цього разу історик Едуард Зуб ініціював показ фільму «Крути — бій за майбутнє!» у харківському прес-клубі «Карітас». Серед присутніх глядачів, в основному дорослого віку, був хлопчик 8-10 років разом із мамою, а ще підлітки-пластуни.

В ті часи (1918 р.) в Україні була влада УНР, яка складалася з політичних, громадських, культурних і професійних організацій. Історики кажуть, що найбільш великою помилкою тодішнього парламенту була відсутність військового стержня в Україні. І коли під боком держава має такого ворога, як  більшовики, відсутність армії означає закінчення політичного і соціального існування країни. Радянський Союз не хотів, щоб великий шматок української землі з дуже гарним сільським господарством та культурою відділився і став незалежною країною. Отже, тодішня радянська влада вимагала від більшовицьких військових загонів в Україні, щоби ті припинили роззброєння.
У Четвертому Універсалі уряд УНР закликав до боротьби з більшовицькими силами. Студенти молодших курсів Київського університету Cвятого Володимира і Українського народного університету створили добровільну армію Січових Стрільців. До них навіть прибули учні старших класів української гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства міста Києва. Вони були зовсім не військові, але настільки сильні духом, що пішли воювати за свою землю. Попри все у них були власні захоплення.
Про свої враження від заходу коротко скажу так: це класний фільм! Побачене не залишає глядачів байдужими. Навіть нещодавно дізналася, що отой хлопчик, наймолодший серед глядачів, увесь шлях додому відмовився від ігор у мобільному телефоні. Мабуть, теж замислився…

Еліна ДРОБКО,
гурток «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5, м. Харків






Комментариев нет:

Отправить комментарий