вторник, 4 февраля 2020 г.




«Зеленою дорогою»
Уласа САМЧУКА

Ми продовжуємо досліджувати цікаві та рідкісні твори, яких немає у просторах інтернету. Також цього немає у шкільній програмі. Ексклюзивна цінність. Бо вони опубліковані у книзі «Документ доби: публіцистика Уласа Самчука 1941 ― 1943 років».
«Зеленою дорогою». Саме таку назву має репортаж У. Самчука із циклу з не менш символічною назвою рубрики «Колеса мусять крутитися».

Зимою ми не рідко думаємо про літо. Про подорожі і природу. Насправді ж у сюжеті Уласа Самчука подорож автора відбувається влітку 1943-го, саме у середині другої світової війни, та ще й цей час свідчить про середину літа. Випадкові співпадіння чи глибинний зміст життя?

«Ви помітили, які в той час соковиті луги, які повні, поважні та спокійні наші річки?» ― звертається письменник, журналіст і публіцист Улас Самчук до читачів. І, погодьтеся, зовсім не випадково. Бо Дмитро Федоренко, наш 10-річний дослідник публіцистичної творчості Уласа Олексійовича Самчука, помітив ці деталі сюжету і відобразив у своєму малюнку: літо 1943 року, 15 липня, Волинь.

«Їдемо ось такими пейзажами. Поля перегортаються, мов барвні сторінки дівочого альбому. Напрямок ― захід. Дубно, Радивилів, Броди ― Львів. Їхати у тому напрямку приємно й корисно».
«Їдемо, їдемо, їдемо… Минаємо села, містечка… Буськ. Дорога йде широкою долиною, з лівого боку тягнеться невисокий гірський гребінь, нагадуючи, що це звістун Карпатських гір…»

Ось так, читаючи публіцистичний твір «Зеленою дорогою», глибокий  за своїм змістом репортаж У. Самчука із циклу «Колеса мусять крутитися», ми подумки разом із автором вирушили теж у захоплюючу автомобільну подорож із м. Рівне і далі на захід…
«Зеленою дорогою» Уласа САМЧУКА.


Леонід Гапєєв,
керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України




На фото:

«Зеленою дорогою» Уласа САМЧУКА:

малюнок ― інтерпретація на тему публіцистичного твору «Зеленою дорогою» Уласа Самчука (15 липня 1943 року, Волинь) із циклу репортажів «Колеса мусять крутитись» із книги «Документ доби: публіцистика Уласа Самчука 1941 ― 1943 років».

Автор: 
Дмитро Федоренко, 
учасник  гуртка «Точка зору» 
Центру дитячої та юнацької творчості № 5 міста Харкова.







Комментариев нет:

Отправить комментарий