понедельник, 4 мая 2020 г.



ПРО ФІЛОСОФІЮ У ТВОРЧОСТІ
УЛАСА САМЧУКА

Ще у докарантинному часі нашої новітньої історії ми почали досліджувати творчість відомого у світі українського письменника, журналіста, публіциста Уласа Олексійовича Самчука, а зараз із задоволенням та чималим інтересом перечитуємо окремі твори. Одним із ключових сюжетів стала новела «Віднайдений рай». Цей сюжет особливо вражає читача своєю яскравою психологічністю життєвих спостережень. Мрії та ілюзії для когось стають реальністю? За умови уважного прочитання та творчого осмислення тексту-першоджерела, який безумовно того вартий.
Для наших гуртківців була можливість зробити власні інтерпретації творчості Уласа Самчука або у текстовому форматі, або за допомогою малюнку. І учасниця гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради Олександра Гришко на всеукраїнський конкурс, присвячений творчості цього автора, підготувала міні-плакат «Філософія Уласа САМЧУКА», який тепер глибоко вражає глядача своєю глибиною змісту та емоційністю.

Іноді мені як читачу і педагогу здається, що цей український митець обрав собі нелегкий шлях так би мовити «на самоізоляції» далеко від рідної України? Водночас про його творчість знають представники української діаспори у різних країнах світу. А в нинішніх умовах вже нашої карантинної «самоізоляції» ми знову перечитуємо деякі його твори, пригадуючи його тези «за мужню дійсність». І це не випадково.
Також приємно зазначити, що дослідження нашої авторки були помічені на всеукраїнському та міжнародному рівні поважними представниками української діаспори у Канаді. Так, від керівництва КЗ «Рівненський обласний краєзнавчий музей» Рівненської обласної ради, від керівництва літературного музею Уласа Самчука (м. Рівне), від імені розпорядниці літературної спадщини і виконавиці останньої волі Уласа Самчука пані Оксани Бризгун-Соколик (Канада) член гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, старшокласниця 136-ї школи Олександра Гришко відзначається дипломом за участь у конкурсі імені Уласа Самчука «Мої враження від творчості/твору Уласа Самчука» з нагоди 115-ліття від дня народження письменника.

Особисто мене як педагога і громадянина радує те, що подібний приклад креативності молоді Слобожанщини підтверджує творчий потенціал наших земляків. До речі, в одному з публіцистичних репортажів повоєнної збірки творів У. Самчука (1943-й рік), він ділиться своїми враженнями від подорожей Україною. Чомусь автор доволі жорстко і критично відгукнувся про свою малу Батьківщину і конкретно про місто Рівне, натомість доволі несподівано і цікаво, із присмаком надії написав про відвідини тодішнього міста Харкова та враження про наших земляків.

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради






Комментариев нет:

Отправить комментарий