вторник, 19 мая 2020 г.




РОЗДУМИ
ПРО ЛЮДСЬКУ ГІДНІСТЬ:
ІІ МІСЦЕ
НА ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ

Ще у докарантинному часі 2020 року нашої новітньої історії ми почали досліджувати творчість відомого у світі українського письменника, журналіста, публіциста Уласа Олексійовича Самчука. І наприкінці цього навчального року маємо повідомити класну новину: актуальні роздуми нашої авторки ЕЛІНИ ДРОБКО були помічені на всеукраїнському та міжнародному рівні поважними представниками української діаспори у Канаді.
А публіцистичне дослідження «ПРО ЛЮДСЬКУ ГІДНІСТЬ ТА НАЦІОНАЛЬНУ СВІДОМІСТЬ» увійшло до десяти кращих текстових публіцистичних творів серед школярів України. Так, від керівництва КЗ «Рівненський обласний краєзнавчий музей» Рівненської обласної ради, від керівництва літературного музею Уласа Самчука (м. Рівне), від імені розпорядниці літературної спадщини і виконавиці останньої волі Уласа Самчука пані Оксани Бризгун-Соколик (Канада) член гуртка «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, старшокласниця 126-ї школи ЕЛІНА ДРОБКО відзначається дипломом переможця всеукраїнського учнівського конкурсу імені Уласа Самчука «Мої враження від творчості/твору Уласа Самчука» (ІІ місце) у номінації «учнівські твори» з нагоди 115-ліття від дня народження письменника. У подарунок від організаторів конкурсу Еліна отримала велику і красиву книгу ― сучасне видання роману У. Самчука «Волинь», сувенірну продукцію від Літературного музею Уласа Самчука (м. Рівне) і не тільки.
(Почитати дослідження Еліни Дробко можна на блозі «ПРОСТІР ДУМОК» https://klub-media.blogspot.com/, оприлюднене 17.05.2020 року із вступом педагога, її твір має назву «ПРО ЛЮДСЬКУ ГІДНІСТЬ ТА НАЦІОНАЛЬНУ СВІДОМІСТЬ»).

Особисто мене як педагога і громадянина радує те, що творчий потенціал наших земляків та приклад креативності молоді Слобожанщини ще у минулому столітті помітив сам Улас Самчук. Так, в одному з публіцистичних репортажів повоєнної збірки творів У. Самчука (1943-й рік) можна сьогодні дізнатися цікаві моменти. Автор ділиться своїми враженнями від подорожей Україною. У. Самчук доволі жорстко і критично відгукнувся про свою малу Батьківщину і конкретно про місто Рівне, хоча й зауважив, що з того місця відкриваються шляхи до усього світу. Водночас доволі несподівано і цікаво, із присмаком надії та певного оптимізму написав про відвідування тодішнього міста Харкова та позитивні враження про наших земляків.
Питання національно-патріотичного виховання сьогодні є особливо актуальними. Про це говорив і сам автор У.А. Самчук. Але особлива «фішка» цього процесу є у тому, щоби не залякувати людей радикальними проявами будь-якого явища. Про це говорив і сам У.А. Самчук у своїх творах публіцистики, виступаючи проти радикалізму, комунізму, націоналізму та всякого «ізму». З позиції сьогодення, поважаючи норми міжнародного права, ми намагалися донести до широкого загалу досить зважено і толерантно те, про що писав У.О. САМЧУК у своєму публіцистичному творі «Нарід чи чернь?». Погодьтеся, це було досить не легке творче і професійне завдання, як для старшокласниці, так і для її педагога. Цей сюжет особливо актуальний для читача своєю яскравою психологічністю життєвих спостережень. За умови уважного прочитання та творчого осмислення тексту-першоджерела, який безумовно того вартий.

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртка «Моя майбутня професія»
ЦДЮТ № 5 Харківської міськради

фото автора




Комментариев нет:

Отправить комментарий