воскресенье, 13 января 2019 г.



КУДИ ПОДОРОЖУВАТИ
УКРАЇНОЮ?

Скажіть, ви полюбляєте подорожувати Україною? Тоді це варто почитати саме вам. Про цікаві і вражаючі своєю красою мальовничі місця Херсонщини можемо дізнатися із статті КАТІ ПСАРЬОВОЇ у рубриці «Життя, краса та побут рідної Херсонщини», що має назву «САМОБУТНЯ МАЛЬОВНИЧА ТАВРІЯ ЗАПРОШУЄ ДО СЕБЕ».
Напевно, щоби втілювати свої задуми у життя, варто про це подумати завчасно? Поки на Слобожанщині землю прикрасив чудовий сніг, дехто подумки спробує опинитися у літню пору на неповторній Херсонщині? А допоможе у цьому авторський твір, за який у 2018-му нашу харківську учасницю гуртка основ журналістики нагороджено дипломом у номінації «Багатогранність Таврійської краси» за перемогу у IV регіональному літературному конкурсі імені Ю.К. Голобородька в контексті 90-річчя письменника.
Отож, приємного і цікавого вам читання!

На фото: нагороду молодому автору Каті Псарьовій вручає декан Українського мовно-літературного факультету імені Г.Ф. Квітки-Основ’яненка Харківського Національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, кандидат філологічних наук, професор Костянтин Голобородько

Леонід Гапєєв,
керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради



Життя, краса та побут

рідної Херсонщини

САМОБУТНЯ МАЛЬОВНИЧА ТАВРІЯ
ЗАПРОШУЄ ДО СЕБЕ


Тендріївська коса
Неповторна краса

Краса кожного краю та міста в Україні унікальна. Та краса Херсонського краю неповторна. Ви запитаєте, чому? На Херсонщині є дивовижне місце, яке вам подарує незабутні спогади від єднання з природою. Це Тендріївська коса. Важко описати словами цей мальовничий острів. Краще один раз побувати на Херсонщині та усе побачити на власні очі. Окрім пляжів, озер-лагун, там можна піднятися на маяк. Щоб помилуватися дикими конями.

Аджигольський маяк
найвищий в Україні

Також не можна оминути увагою Аджигольський маяк. Уявіть собі, це один із найстаріших маяків, який розташований на маленькому острові. Він був побудований ще у 1911-му році. Назва маяка походить від мису Аджиголь. Його висота 64 метра. До того ж, він є найвищим маяком в Украіні.
А ще є різні цікавинки у самому обласному центрі.

Сонячний годинник
Особливо привертає увагу гостей міста розташований у Херсоні 11-метровий сонячний годинник, який одночасно є і пам’ятником Джону Годварду. Саме так, згідно з його заповітом нащадки звели на честь великого філантропа настільки унікальну меморіальну стіну.
Пригадаємо ще один цікавий факт. Херсон неодноразово ставав знімальним майданчиком для багатьох фільмів. Найвідоміші з них: «Пригоди Тома Сойєра і Гекльбері Фінна», «Америкен бой», «Де 042?» та інші.
До речі, ви знали про те, що Херсон був побудований за наказом імператриці Катерини другої у 1778-му році?

Проспект, від вулиць незалежний,
або вражаюча архітектура сьогодення…

Якщо погуляти сьогодні містом пішки, то можна відкрити для себе іншу цікавинку. Це проспект, названий іменем відомого до революції флотоводця. Чим сьогодні унікальний проспект Ушакова?
Ще одна вражаюча історія. Проспект Ушакова в місті Херсоні має унікальну особливість. Адже його не перетинає жодна вулиця. Але це зовсім не означає, що вулиці не стикаються з цим проспектом. Вулиці беруть свій початок від нього і йдуть в сторону сходу або ж заходу.
Також Херсон є рідним містом для таких відомих особистостей. Це Макс Барських, Ігор Кондратюк, Сергій Бондарчук, Лев Троцький, а також Володимир Вірчис та інші.
Дива Херсонщини складно описати в одному нарисі. Бо в кожного з нас будуть свої думки та особисті враження. Тому автор спробувала привернути увагу до найцікавіших місць Таврії. Пригадуючи «Зачаровану Десну» Олександра Довженка, якось виникла думка про зачаровану Таврію. Але, думаю, у Херсонщини є трошки інше творче обличчя. Дійсно, дива Херсонщини привертають увагу до себе потенційних туристів з інших регіонів країни, близького й далекого зарубіжжя.
Особисто мені, як автору зі Слобожанщини (відкрию маленький секрет: наші обидва міста, і Харків, і Херсон є «сусідами» у «географічному алфавіті» України) дуже цікаво було б побачити не тільки вже згадані дива Таврії, але й інші популярні і маловідомі цікавинки Херсонського краю. Саме в такий спосіб ми створюємо засади культурного діалогу між різними регіонами країни.

Таврійські пастелі
Говорячи про життя, красу та побут дивовижної і до кінця ще не дослідженої Херсонщини, мою увагу привернула інформація, розміщена на сайті Херсонського порталу АртКавун (http://artkavun.kherson.ua/goloborodko.htm) про книгу Ю.К. Голобородька під назвою “Таврійські пастелі”. Вона складається з шести оповідань ліричної тональності: “Цей осінній дощ”, “Дорога ніколи не кінчається”, “Жовте листя серед літа”, “Сніг у листопаді”, “На господарстві”, “Іскри Чумацького шляху” та двадцяти п’яти етюдів (“Краплини голубого дощу”, “Вода із зоряної криниці”, “Понад лиманом”, “Зелене диво”, “І море, і чайки...”, “Горобина ніч”, “Крига співає” тощо). А ще й романтичних поезій у прозі, об’єднаних таким позитивно-художнім заголовком “Таврійські пастелі”, що й дало назву збірці.

ДИВА ХЕРСОНЩИНИ:
ВАРТО ПОБАЧИТИ ХОЧ РАЗ

Життя, краса та побут нинішньої Херсонщини були б не повною мірою досліджені без творчості Юрія Костянтиновича Голобородька. Окремі його мініатюри створюють ліричні замальовки характеру думок місцевих жителів. Про що вони говорять і думають? На що чекають і сподіваються? Що ближче їм до душі? З точки зору сучасного автора і читача ці сюжети налаштовують до роздумів про подорожі рідною країною…

Тому й зараз цей дивовижний край Херсонщини, здавна відомий під назвою Таврія, який поєднав історію і цікаве сьогодення, налаштовує до творчих роздумів у пошуках міжкультурного діалогу серед молоді і дорослих.
Самобутня мальовнича і водночас загадкова Таврія сьогодні кожного небайдужого запрошує в подорож до себе…

КАТЕРИНА ПСАРЬОВА,
учасниця гуртка позашкільної освіти «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міської ради








Комментариев нет:

Отправить комментарий