воскресенье, 19 мая 2019 г.




СПІЛКУВАННЯ
ПОЧИНАЄТЬСЯ З ДОВІРИ?

«Телефон довіри ― на допомогу родині». Під такою назвою відбулося відкрите тематичне обговорення в імпровізованому прес-клубі під час заняття гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Харківської міської ради на базі 136-ї школи. Відкриємо один секрет: під час різних змістовних заходів протягом навчального року ми вже не вперше запрошували цікавих учасників, які можуть чимало розповісти чи показати, через яких можна дізнатися про різні цікаві моменти сучасного життя.
І цього разу нашим гостем став Андрій Іванович Халін, практичний психолог, експерт, у недалекому минулому викладач позашкільної освіти, засновник і консультант телефону довіри «Нить Ариадны», голова правління громадської організації «Психокультура», директор кадрової агенції і не тільки. Він розповів чимало цікавих історій та фактів з діяльності телефону довіри, який організовував у Харкові та в Україні ще у далекі 90-ті. Також Андрій Іванович поділився інформацією про свою професійну діяльність під час проведення досліджень залежностей підлітків від тютюнопаління. Старшокласники 9-б класу разом із гуртківцями досить уважно слухали, задавали питання, доволі активно брали участь в процесі обговорення.
В родинах не вистачає спілкування?

У доброзичливій неформальній дружній атмосфері спілкування присутні представники сучасної молоді по-різному продемонстрували відкритість до діалогу. Хтось ділився окремими проблемами, а інші лаконічно відповідали, що в їхній родині все гаразд. Втім, для будь-якої родини, як і для нової української школи (так і для системи позашкільної освіти), на переконання нашого гостя прес-клубу, головним завданням є розкрити потенціал особистості серед підлітків. Бо інакше діти, які у ранньому віці не отримали достатньо любові та уваги від дорослих, стають озлобленими у подальшому житті. Саме такі прості способи зміцнення сімейних стосунків та серйозний захист сімейних цінностей спілкування сьогодні є дієвою профілактикою проблем у майбутньому.

Гуртки сьогодні — нові можливості завтра…

У сучасному контексті ідеї нової української школи під час таких заходів відбувається гармонійний діалог можливостей шкільної та позашкільної освіти, взаємний обмін цінним досвідом серед молоді і дорослих. Тому хочу подякувати вчителю історії та шкільному бібліотекарю Жанні Анатоліївні Середенко за можливості розширити цільову аудиторію під час обговорення дуже актуальної теми.
Провівши неформальне бліц-опитування про різні хоббі та визначення мети у житті серед присутніх, Андрій Іванович акцентував увагу на значній ролі позашкільної освіти. Адже, на його думку, саме різні гуртки є сьогодні цінним ресурсом знань, умінь та практичних навичок, що може стати передумовою для реального заробітку у перспективі.
«Телефон довіри слухає…»

Саме такі слова почує кожен, хто зателефонує до телефону довіри, який вже кілька років поспіль активно діє завдяки добре налагодженій співпраці громадської організації «Психокультура» із Центром соціальних служб для сімей, дітей та молоді Київського району міста Харкова.
— З якими проблемами і питаннями сьогодні звертаються до телефону довіри люди? Яким чином консультанти телефону довіри можуть допомогти у покращенні відносин у родині? — такі запитання дуже зацікавили молодіжну аудиторію. А в якості відповіді наш гість розповів одну невигадану історію, коли хлопчик боявся і не хотів повертатися додому через якусь проблему у школі, тобто погану оцінку. І тоді Андрій Іванович як психолог зателефонував батькам, поспілкувався з ними досить відверто. Після цього дитину дуже доброзичливо зустріли вдома…
Подібних історій, мабуть, можна було би пригадати ще чимало. Але, мені так здається, що краще не доводити ситуацію до такого критичного рівня проблеми. Тому і сьогодні консультанти телефону довіри за номерами (057) 700-39-52, (093) 140-80-90, (099) 092-55-51, (068) 542-44-46 щодня з 18-ї до 21-ї години надають анонімні безкоштовні кваліфіковані консультації усім, хто цього потребує…
Ось так час нашої зустрічі швидко минув. Але знову пригадую слова нашого гостя: «Цінуймо добрі стосунки у родині, які в нас є»… На завершення Андрій Халін побажав нинішній молоді успіхів та взаєморозуміння із батьками.
А зараз вже варто зробити паузу у нашій розмові, бо діти вдома вже переконливо просять і чекають читання улюблених сюжетів про Чеберяйчиків Гоплю і Піплю? Адже їхнє спілкування теж починається з довіри?
Леонід Гапєєв,
керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради,
член Національної спілки журналістів України
фото автора














Комментариев нет:

Отправить комментарий