пятница, 22 марта 2019 г.




ПОЕЗІЯ В ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ,
Або тверезий погляд на життя?

Саме під такою назвою відбувся виховний захід з нагоди трьох дат: міжнародного дня поезії та всесвітнього дня щастя, та ще в день народження відомої авторки Ліни Костенко. Дискусійний клуб організували під час заняття гуртка позашкільної освіти «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради на базі 136-ї школи.
Гуртківці разом із 9-класниками у неформальній атмосфері змогли спробувати свої творчі можливості у створенні коротких віршів. Подискутували на різні теми, що мають відношення до поетичного слова.
До речі, яке місце посідає поетичне слово у житті сучасної людини, на думку молоді та дорослих? Коли до авторів приходить натхнення? Чи можна взагалі без нього обійтися? Поетів бачили вони у снах… Ось такі дуже різні запитання та коментарі пролунали від старшокласників…

Тверезий погляд на життя:
критичне мислення у творчості?
Іноді можна було помітити, що деякі з молодих учасників заходу якось не одразу охоче готові ділитися своїми думками? Але поступово їх настрій покращився. Адже певні рефлексії під час таких занять мають позитивний психологічний ефект. Надавши можливість висловитися у форматі «зворотного зв’язку», цікаво було почути й думки більш досвідчених експертів у різних сферах творчості і суспільно корисної громадської діяльності, які були серед запрошених дискусійного клубу.
— Поезія підвищує рівень щастя, тому вона важлива для суспільства. Творчість дозволяє більше розвивати рівень людяності, — переконана Ольга Широка, педагог-собріолог (популяризатор науки тверезого способу життя), представник ГО П.О.Р.Т.О.С. та учасник групи розробки Теорії Щастя, координатор ГО «Твереза Україна», яка вже не один рік поспіль активно займається популяризацією здорового способу життя серед молоді і дорослих. За її інформацією, в деяких країнах світу останні 10-15 років у школах та вищих навчальних закладах почали запроваджувати Уроки Щастя. Скажімо, у Німеччині, Данії, Британії, США. Нещодавно ці новації (після тривалих бюрократичних перепон) почали запроваджувати і в Росії. Такі заходи, на думку пані Ольги, життєво необхідні сучасній українській освіті. Отже, намалювавши своєрідну ієрархію складових творчості (зверху пісні, в середині поезія, внизу проза), Ольга Широка провела жвавий інтерактив для молоді. А для активних учасників дискусії навіть принесла і подарувала солодкі призи.
Під час дискусійного клубу старшокласники змогли докладніше дізнатися не лише про особливості складання поетичних мініатюр, які позитивно впливають на енергетику і фізіологічний стан сучасної людини, а ще замислились про ризики для здоров’я та життя від алкоголю, наркотиків, тютюнопаління. Адже, на думку експертів, постійна і активна творчість як тренування особистості в цілому не лише підвищує рівень щастя для кожного. А ще й слугують своєрідним захисним механізмом від соціально небезпечних факторів сьогодення.

«Янголи занедбаних узбіч»…
Під час таких цікавих заходів молодь поступово розкриває свій потенціал, позбувається страху зробити помилку аби публічно поділитися власною думкою. І це певною мірою можна пояснити. Вплив цивілізації та інформаційна атака на кожного з нас несуть відверті і нерідко приховані ризики втрати власного «Я». І що тоді залишиться довкола? Чи є шанс на позитивний вихід із ситуації?
Принаймні, «Янголи занедбаних узбіч» такий шанс дають. Своєрідний вірш-маніфест, пошук власного сенсу буття із філософськими роздумами не залишив нікого байдужим під час авторського виконання твору поетеси Дарини Метельницької, гості заходу, переможниці міжрегіонального конкурсу «Кальміюс» 2018—2019 років. Її вірші нещодавно побачили світ у журналі «Дніпро».
Поезія в житті сучасної людини для кожного посідає своє місце. І кожен з нас має власне ставлення до літературної творчості. Звичайно, тут поруч співіснують і свобода, і певна морально-етична цензура. Принаймні, самоконтроль для кожного автора, з точки зору етичних міркувань. Іноді і проза, і публіцистика дають можливість замислитися про актуальні речі. Тому для присутніх пролунала авторська публіцистична мініатюра «Притча о свободе и цензуре» у виконанні Леоніда Гапєєва.
Ефірний час біля однієї години пройшов швидко і непомітно. Молодіжна аудиторія не хотіла прощатися з головними учасниками заходу. Отож, замість крапки залишимо простір для їхніх творчих роздумів після побаченого й почутого…
Леонід Гапєєв,
керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради









Комментариев нет:

Отправить комментарий