четверг, 26 декабря 2019 г.



Про що замислився собака у вікні?
(сімейне читання
оповідань УЛАСА САМЧУКА)

Сімейне читання сьогодні є одним із способів розвитку творчого мислення, популяризацією основних засад національно-патріотичного виховання. Саме сімейна творчість є запорукою того, що молодь почне цікавитися літературою і культурою видатних діячів ХХ століття нині у третьому тисячолітті.

Окремо творів для дітей молодшого шкільного віку, здається, Улас Самчук не писав. Бо орієнтувався на більш дорослу читацьку аудиторію. Хоча в бібліотеках Харкова та у безмежній мережі Інтернет саме життя засвідчує нам про певні обмеження стосовно наявності творів Уласа Самчука для читачів будь-якого віку, ми знайшли певний вихід із ситуації. В електронній бібліотеці https://www.ukrlib.com.ua вдалося (серед іншого) знайти текст оповідання «Собака у вікні».
Деякі із творів Уласа Самчука сьогодні знайшли своє втілення у життя за допомогою інтерпретації на різні теми. До речі, своєрідну творчу і педагогічну новацію автора цих рядків вдало продовжила учасниця гуртка «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 (м. Харків). Так, 8-річна Софія Гапєєва цього разу сміливо експериментувала із формою та сучасним креативним дизайном своєрідного колажу, що за своєю формою та розміром навіть чимось нагадує агітаційний плакат, який спонукає почитати прозові твори Уласа Самчука.
Відверто кажучи, першоджерело (оповідання «Собака у вікні»), розраховане на більш дорослих читачів, передає нам суворі й нелегкі закордонні будні українців ― героїв сюжету, які безмежно сумують за рідною Україною та намагаються пристосовуватися до життя там. У тексті Самчука той собака є чомусь сердитий, мабуть ще й голодний?
Дії відбуваються у квартирі на п’ятому поверсі будинку із мишами під самісіньким дахом. Водночас в інтерпретації юної Софії, авторки колажу «Про що замислився собака у вікні?» цей песик на ім’я Дунай виглядає доволі мило і симпатично. А про що ж він замислився? Нехай пошукають відповіді самі глядачі та читачі.

Про що замислився
собака у вікні?
Мороз малює там
Сюжети на стіні?
Вікно квартири
Високо під дахом…
Дунай там буде ночувати?
(вірш написали Софія та Леонід Гапєєви, це є сучасна інтерпретація на тему сюжету оповідання «Собака у вікні»).

Популяризувати і читати вибірково оповідання (як частину творчості) Уласа Олексійовича Самчука можуть навіть діти. Тільки, з погляду Софії вони це роблять з позитивним акцентом. І поки собака на ім’я Дунай про щось таки замислився у вікні, довірливо поглядаючи на нас із висоти п’ятого поверху, ми дивимося униз, де у сюжеті малюнку кудись поспішають автомобілі і трамваї сучасного міста. Що ж там відбувається?
«Внизу ревіли на всі лади сирени авто і без перерви шуршали трамваї. Музика, космос, концерт без дисонансів!» Ось так, дослівно у тексті У. Самчука, обраного і продемонстрованого юною авторкою яскравою цитатою колажу, показано тогочасне життя закордонних українців. А завдяки таким креативним сучасним інтерпретаціям за допомогою плакату-колажу (доволі великого обсягу у квартирному просторі) та віршам на різні обрані теми, ми переконуємося у тому, що оповідання Уласа Самчука цікаві. Не тільки люди як герої сюжетів про щось переживають, мріють, говорять. Навіть Собака у вікні в однойменному оповіданні про щось замислився. Неодмінно, той текст краще спокійно й вдумливо почитати. Бо він, дійсно, того вартий.

Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртків «Точка зору» та «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України, фіналіст онлайн-курсу з громадянської журналістики «СторіМейкер» (2019 р.)

фото автора


Комментариев нет:

Отправить комментарий