воскресенье, 2 декабря 2018 г.



ТВЕРЕЗІСТЬ — ЦЕ УРОКИ ПОЗИТИВУ

Ігрове ток-шоу «Молодь обирає тверезе життя» за участю семикласників 136-ї харківської школи та презентація збірника кращих учнівських творів всеукраїнського літературного конкурсу, ініційованого ГО «Твереза Україна» із назвою «Ми за тверезе життя!» під час заняття гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради цікаво провели з нагоди Всесвітнього дня молоді та дня прав людини.

Цього року 10 грудня Україна відзначає 70-ту річницю дня прав людини — міжнародного свята, що започатковано за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини ще у 1948-му. А сьогодні, судячи із настроїв учасників ток-шоу, тверезе життя стало не лише сучасною «фішкою» для критично налаштованої молоді. Бо дорослі учасники заходу теж цілком підтримують ці прогресивні ідеї. Підтверджують це автори-гуртківці: 8-класниця Катя Псарьова та 5-класник Ваня Сур, які поділилися цікавими роздумами, спогадами і спостереженнями із присутніми.
— Пам’ятаю, як потрапила на перше заняття і одразу конкурс. Тоді написала власне есе на тему тверезого способу життя, — розповідає Катя. А згодом її текст було обрано та опубліковано у збірнику кращих учнівських творів 2017 року всеукраїнського літературного конкурсу, ініційованого та організваного ГО «Твереза Україна», що має красномовну назву «Ми за тверезе життя!». Продовжив тему Ваня Сур, прочитавши свою повчальну історію в країну тверезості, завдяки якій він посів ІІ місце на всеукраїнському літературному конкурсі «Ми за тверезе життя!» у 2018-му.
— Сьогодні як ніколи, новій українській школі необхідні такі уроки дискусій та позитиву, — переконана Ольга Широка, педагог-собріолог (популяризатор науки тверезого способу життя), інженер, представник ГО П.О.Р.Т.О.С. та учасник групи розробки Теорії Щастя, координатор ГО «Твереза Україна», яка вже не один рік поспіль активно займається популяризацією здорового способу життя серед молоді і дорослих. За її інформацією, в деяких країнах світу останні 10-15 років у школах та вищих навчальних закладах почали запроваджувати Уроки Щастя. Скажімо, у Німеччині, Данії, Британії, США. Нещодавно ці новації (після тривалих бюрократичних перепон) почали запроваджувати і в Росії.
Під час ток-шоу старшокласники змогли докладніше дізнатися про ризики для здоров’я та життя від алкоголю, наркотиків, тютюнопаління. А ще побачили фотоекспозицію 100-кілометрових забігів, які постійно проводить на Харківщині тверезницька ГО П.О.Р.Т.О.С. Також присутні ознайомилися із своєрідною світовою географічною «картою тверезості». На превеликий жаль, за статистичними даними на тій карті Україна знаходиться серед нетверезих країн світу за рівнем вживання алкоголю.
Втім, кожен з нас має усвідомлене право вибору, який спосіб життя обирати. Про це активно дискутували наші молоді громадяни. Позитивною прикметною особливістю цього заходу була активна участь в обговоренні теми підлітків (учнів 7-а класу) та більш дорослих співрозмовників: класного керівника Вікторії Миколаївни Борисенко та вчителя історії Жанни Яківни Сєрєденко. Збірник кращих учнівських творів всеукраїнського літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!» координатор ГО «Твереза Україна» Ольга Широка вручила завідувачу бібліотеки 136-ї школи Жанні Сєрєденко та працівникам бібліотеки-філії №8 для дорослих ЦБС Холодногірського району м. Харкова. Вони теж не залишилися осторонь процесу популяризації тверезості, розгорнувши та продемонструвавши присутній молоді міні-експозицію книг, які можна почитати в районній бібліотеці.
Найбільш цікаві та сміливі коментарі, оригінальні питання та відповіді старшокласників не залишилися поза увагою організаторів ток-шоу. І творчо активні учні отримали в подарунок значки із символікою тверезості.
На згадку автори-гуртківці «Точки зору» Катя Псарьова та Ваня Сур разом із координатором ГО «Твереза Україна» Ольгою Широкою залишили свої автографи із побажаннями у збірнику кращих учнівських творів.
Ефірний час цікаво проведеного творчого й просвітницького заходу минув дуже швидко й непомітно. Деякі гуртківці настільки захопилися творчою грою, що потім запитали про час заняття. Словом, обговорення теми тверезості — це уроки добра і позитиву.
Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртка «Точка зору» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради

























Комментариев нет:

Отправить комментарий